17-годишното момче е страдало от изключително рядка болест

17-годишен тийнейджър почина от старост! Новината, макар и да звучи като сценарий на научнофантастичен филм, е самата истина. Момчето, чието име е Сам Бърнс, е страдал от изключително рядко заболяване, наречено прогерия.

[caption id="attachment_262984" align="alignleft" width="300"]17-годишният Сам е починал от рядка болест 17-годишният Сам е починал от рядка болест[/caption]

Заболяването е генетично и засяга едва един човек на един милион. При него тялото на болния човек започва да старее преждевременно, а хората, заболели от тази рядка болест, трудно доживяват повече от 13-14 години. Затова самият Сам е истински прецедент. Момчето се превърна в символ на надеждата за живот като по този начин вдъхна сили на хиляди неизлечимо болни хора по цял свят.

Тийнейджърът е починал в петък в дома си в Бостън, заобиколен от близките си хора. Новината за смъртта му беше съобщена от родителите му, посредством Фондацията за изследване на прогерията, която те основават още през 1999 година, научиха от ПИК. Именно благодарение на техните усилия генът, предизвикващ болестта, беше изолиран през 2003. Болестта обаче все още е нелечима.

sam1