Ето какво настъпва тази вечер точно в полунощ!

0

Събитието настъпва точно в полунощ днес!

Сурва, сурва Нова година! Нашата мина, но точно в полунощ настъпва ромската. Известна като Банго Васил, тя се цени много от нашите мургави съграждани. Това може би е един от най-големите им празници. Бедни или по-богати фамилии, но всеки трябва да сложи на масата мръвка. Дали ще заколи овца, дали това ще е петел или пуйка, но традицията от дедите е свещена.И се спазва във всеки дом.

Новата година е свята за ромите в страната ни. След като в дванадесет часа удари новата година, циганите започват едно нескончаемо ядене и пиене. То продължава като в приказките цели три дни и нощи. Трапезата задължително е отрупана. Не само с ястия гарнирани с месо, но и много тестени вкусотии.

Sveti_Vasilij_DamaskinosНе липсват от трапезата и витите баници, както и бухти,мекици и още и още глезотии. Стопанката на къщата става рано, за да извърти чевръсто задължителните седем блюда, които да сложи на празничната маса. На нея табиетлийски не липсва и ракията.

Без нея няма веселба, кючеци и дайрета. След като стрелките се слеят в полунощ, махалата закипява от песни, танци и свирни. Всичко живо е навън. На другия ден е рай за децата. Те тръгват по къщите, не пропускат нито една врата и тропат за дребни пари. В замяна остават благословии за здраве, берекет и късмет.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.