Страховити промени в новия Наказателен кодекс

Страховити промени в новия Наказателен кодекс
5 (100%) 1 vote

Налага се невиждана досега цензура

Адвокатът блогър Николай Хаджигенов заяви в ефира на bTV, че новият Наказателен кодекс ще доближи страната ни до Северна Корея.

Юристът коментира, че не е далеч времето, в което по примера на Северна Корея ще бъдат забранени интернет, адвокати и блогъри.
Хаджиенов попита риторично дали ще има вкаран политик зад решетките заради корупция.
Той обаче е убеден, че сред първите, които ще попаднат там, ще бъдат фотографи и блогъри.

Александър Кашъмов (вляво) и Николай Хаджигенов

Александър Кашъмов (вляво) и Николай Хаджигенов

Адвокатът е категоричен, че нормативен акт трябва да бъде изготвян твърде внимателно и то в продължение на десет до 30 години, а не от група чиновници, които са събрани от кол и въже и действат ударно, за да усвоят парите от поредната европейска програма.
Твърденията на изготвилите проекта обаче са, че той е направен съгласно всички изисквания на конвенциите и международните актове, по които България е страна и са спазени всички директиви на Евросъюза.

Юристи заострят вниманието, че новият наказателен закон гарантира такава цензура, каквато никога не е била въвеждана в страната ни.
Съгласно член 146 от проекта, е предвидено наказание лишаване от свобода до една година, глоба или пробация за фотографиране и запис на лица, без изричното им съгласие.
Адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация” заяви, че дори Наказателният кодекс от 50-те години, в който е било предвидено смъртно наказание за разгласяване на държавна тайна не е било предвидено толкоз сурово наказание за подобно нещо, пише Блиц.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар