Корупцията и намесата на властта в работата на медиите изпратиха страната ни на дъното

България беше грозно унизена заради поредният сериозен проблем в страната. Държавата ни попадна на дъното на класация за свобода на словото, съставена от специалисти от Европейския съюз. Цензурата, която се налага на медиите у нас, както и натискът и постоянната намеса на властта в работата на журналистите си казаха своето и България е на последното място сред всички страни от съюза, съобщи професор Нели Огнянова - един от най-известните ни медийни експерти.

[caption id="attachment_262146" align="alignleft" width="300"]България е на последно място по свобода на словото в Европа България е на последно място по свобода на словото в Европа[/caption]

Единственото утешително неща в неприятната ситуация е фактът, че на последната позиция по свобода на словото, заедно с нас, са и съседите ни от Гърция. На първите места в класацията, съвсем очаквано, са доста развитите страни Австрия, Холандия, Естония, както и Финландия и Швеция. Челната десетка се допълва от Германия, Ирландия, Полша, Чехия и Словакия.

В доклада на Евросъюза освен позициите на страните, се разглеждат и основните проблеми, които трябва да бъдат решени в дадената страна по въпроса със свободата на медийното слово. В България освен намесата на властта и цензурата, такъв наболял проблем е и ширещата се сред доста от журналистите корупция, предават от ПИК. В доклада се изтъква и прекалено засиленото полицейско наблюдение над населението, както и насилието над журналистите и убийството на Боби Цанков през 2010.