Лев Толстой бягал в България от София Толстая

Лев Толстой бягал в България от София Толстая
1 (20%) 1 vote

Лев Николаевич Толстой лишил от авторски права семейството си

През 1910 г. Лев Толстой напуска имението си и тръгва към българското село Ясна поляна, където се надява да намери свои сподвижници толстоисти. Лев Николаевич е огорчен от съпругата си София Толстая, която настоява семейството да наследи авторските му права. Той не е съгласен с това, като заявява, че книгите му принадлежат на човечеството. За съжаление писателят умира по пътя от бронхопневмония на 82-годишна възраст и така не стига до България. За намерението му свидетелства личният му лекар, който го е придружавал в пътуването.

В Ясна поляна сега има музей на Лев Толстой. Негов уредник е историчката Амалия Рачева, която в края на 90-те години се мести от София и заживява с мъжа си в селото, в което си купуват къща.

Музея на Толстой в Ясна поляна

Музея на Толстой в Ясна поляна

Амалия разказва, че толстоистите са били истинска атракция за селяните от Алан кайряк. Тъй като толстоизмът проповядва, че човек не може да експлоатира чужд труд, дори животинския, следовниците на Лев Толстой сами са се впрягали и са теглили ралата, за да обработват земята в селото.
В музея се съдържат предимно документи – няколко издания на списание „Възраждане”, снимки на толстоистите и рисунки на къщите, в които са живели. Експозицията съдържа и няколко любопитни вещи – столче на Лев Толстой, правено лично от него, и което е използвал за почивка при разходките си, както и ботуши, изработени от писателя. Той е проповядвал, че чуждият труд не трябва да се експлоатира и човек сам трябва да задоволява потребностите си.
Ясна поляна е само на 10 км. от Приморско. В селото спира автобусът от и за Бургас. Освен с музея на Лев Толстой, мястото е известно с Националния симпозиум по скулптура от дърво.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

2 коментара to “Лев Толстой бягал в България от София Толстая”

  1. Каролина Церовска

    сеп. 06. 2011

    Изключително любопитни факти и интересна находка. Поздравления за уникалното изследване към автора Станимир Тенев!

  2. Неточно и жълто като системата която ни моделира.Прочетете сайта- tolstoizam-tolstoy.com tolstoist.blog.bg Толстой не е тръгнал за Алан кайряк,колонията е втората но в България,не са се впрягали,столчето му е подарък-1908г.,а г-жа Рачева е архивистка.

Добавете коментар