Прокуратурата потвърди заявеното от Слави Трифонов!

Върховната административ прокуратура е извършила проверка на сигнал на телевизионното предаване „Шоуто на Слави“ за допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 година. [caption id="attachment_592894" align="aligncenter" width="300"]Слави Слави Трифонов се оказа напълно прав за субсидиите на партиите[/caption]

Резултатите показват, че изнесената от редакционния екип на Шоуто информация отговаря на действителността.

На петте политически партии и коалиции (ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти и ВОЛЯ) неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас, в нарушение на разпоредбите на Закона за политическите партии, се казва в съобщението на прокуратурата. По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори. Вчера Върховната административна прокуратура е сезирала министъра на финансите Владислав Горанов за резултатите от проверката и е определила 30-дневен срок, в който да се предприемат необходимите мерки. И да се създаде организация за подобряване и контрол при разпределяне на годишната държавна събсидия при стриктно спазване на Закона на политическите партии. Както и да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми от всички действителни гласове.

За да гарантира, че такива неправомерни действия ще бъдат избегнати в бъдеще, ВАП е наредила на министъра на финансите да приложи законовите възможности за въвеждане на контролни процедури, методологии, механизми и средства при изпълнение на заповедите, определящи начина на разпределение на държавните субсидии.

Сезирана е и Сметната палата, която трябва да предприеме действия, в съответствие със законовите й правомощия за финансов контрол по отношение на политическите партии. С Резолюция от 03.06.2019 г. ВАП сезира и Върховна касационна прокуратура, предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерство на финансите. Припомняме, че разследване на телевизионното предаване „Шоуто на Слави“ показа, че партиите са получавали реално по 13,20 лв. държавна субсидия на спечелен глас на изборите, вместо записаните в закона 11 лева.

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че това се дължи на „несървършенство“ в закона и че не може да се направи нищо преди да бъде изменен. По този повод от БСП поискаха оставката на министъра.

След като скандалът избухна, в края на май на правителствено заседание беше взето решение да се предложи поправка в Закона за политическите партии, която да ореже част от парите, пише Интриги. В съответствие с обществените нагласи предлаганите промени ще доведат до икономия на бюджетни средства и фиксирането на субсидиите в размера от 11 лв. за действително получения от партията или коалицията глас, съобщиха тогава от Правителствената пресслужба.