Золотурн – градът, в който 12-ят час не съществува

Гласувайте за статията

В Швейцария има град, в който 12-ят час не съществува – Золотурн

В Швейцария, където времето е на особена почит, Золотурн е истинска енигма. В този град 12-ят час просто не съществува.

Чували ли сте за часовник, в който не e отбелязан 12-ят час? Не? Е, в Золотурн, Швейцария, не само градският часовник, но и целият град е посветен на числото 11.

Золотурн е създаден преди около 2000 години от римляните, но не успява да набере популярност. Причината за това е, че се оказва в сянката на Берн, който е доста по-известен и популярен за туристите. Въпреки това тук наистина има какво да видите. Целият град е посветен на математическата точност и на числото 11.
Очевидно символиката на това число е била специална за местните, тъй като не само часовникът е проектиран, така че да отмерва времето само до 11-ят час. Фонтаните също са 11, чешмите за вода са 11, музеите имат 11 врати, които са високи 11 метра и т. нат.

Странното е още, че градът е дом на 11 църкви, има 11 градски фонтана, 11 кули и дори 11 музея. И още по-невероятното е, че е изграден така още през 15-ти век.

Според местните легенди, в древността градът е бил пазен от древни джуджета, които живеят в планината над града. За да им благодарят, те нарекли числото 11 „елф“ на старогермански и така отдали почит на своите спасители.

Друго обяснение гласи, че суеверните управници се позовали на библейското значение на числото 11. Смята се, че то е свързано с интуицията, вярата, стремежът за съвършенство и е свещено число.

Золотурн сн. Уикипедия

Золотурн сн. Уикипедия

И ако религията е неизменна част от ДНК структурата на града, геополитиката от 1481 наглася така нещата, че той да се превърне в 11 кантон на конфедеративната република. А през 16-ти век страната е разделена на 11 протектората. Можете ли да познаете под кой номер се е оказала областта на град Золотурн? Точно така – 11.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар