ТОП 5 на най-бедните страни в света (Eто кои държави обитават най-бедните жители на планетата)

Гласувайте за статията

Това са най-бедните страни в света

Въпреки че условията за живот в България често са сравнявани с тези в страните от третия свят, милата ни родина изглежда рай в сравнение с други кътчета на планетата. Класация на известно издание обяви кои са най-бедните страни на планетата. И за тях етикетът „хуманитарна криза“ не е моментно състояние, а ежедневие.

Живеещите в крайна бедност са общо 736 милиона. Близо 368 милиона от тях са съсредоточени в едва пет страни в света. Това са Индия, Нигерия, Конго, Етиопия и Бангладеш. Те са и най-гъсто населените страни в Южна Азия и Африка на юг от Сахара. Два региона, които заедно съставляват 85% от най-бедните хора в света, или 629 милиона души.

Ето защо, за да се постигне значително продължаване на напредъка, глобалната цел за намаляване на крайната бедност, с по-малко от 3% до 2030 г., ще трябва да бъде фокусирана, върху намаляване на бедността в тези пет държави.

Индия държи рекорда, тъй като повече от половината население в страната живее при ужасни условия. Въпреки че правителството се бори активно с проблемите на бедността, недохранването и ранната детска смъртност, липсата на образование и лошите условия на живот продължават да взимат своя дан. Опитите на властите да решат проблемите с образованието са едни от най-мащабните и най-трудните. Както е известно, Индия е една от най-бързо технологично развиващите се държави на планетата, но в същото време и с най-голям дял неграмотно население.

Индия е в топ 5  на най-бедните страни в света сн. Flickr

Индия е в топ 5 на най-бедните страни в света сн. Flickr

Нигерия и Конго се оказаха на прага на бедността в следствие на масовите епидемии и кървавите войни, които се водиха там през последните години. Корупцията, суровите условия за живот и липсата на стабилна икономика докараха африканските държави до невиждана бедност. Етиопия и Бангладеш обаче остават най-черните точки на картата на света. Заради изключително тежките условия на съществуване там, високата смъртност и гладът извеждат тези две страни на челно място. Във всички отрицателни световни класации.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар