Рекорд! Откриха вино на 2000 години (Вижте къде)

Гласувайте за статията

Китайци откриха вино на 2000 години, ето го и рекордьора

Уникална находка откриха в Китай. Вино на над 2000 години, при това напълно запазено, беше намерено в гробница в една от азиатските провинции. Новината предизвика истински фурор в социалните мрежи. А още повече, след като бе установено, че то все още е запазило абсолютно непокътнато.

Китайски археолози намериха уникалната находка в гробница в провинция Хенан. Там те откриха 2000-годишен контейнер с течност, за която се предполага, че е вино.

Археолозите разкриват още, че в запечатания съд е намерена, напълно запазена жълта течност от около 3,5 литра, която мирише на китайско вино.

„Течността ще бъде изследвана в лаборатория, за да се определи дали съдържа алкохол“, казва археологът Ши Джиаджан.

В гробницата са открити и други находки. Намерени са останки на възрастен мъж, който очевидно е бил от благородно потекло. Близо до останките на погребания мъж и запечатаното вино, е намерена още и дива гъска.

Виното датира от династията Хан (202 г. пр.н.е.). Не е посочено как контейнерът е бил запечатан и как виното не се е изпарило досега. Учените все още изследват този феномен. Но те са изумени, че намерили подобна древна находка и то напълно запазена.

Все пак фактът, че древните китайци са умеели да правят вино не е изненадващ. Алкохолът от този период е произвеждан още отпреди това, а алкохолните напитки на базата на ориз и захарна тръстика са били нещо традиционно. Те са държани в бронзови контейнери, като играят важна роля в празненствата и ритуалите.

2000-годишно вино намериха в Китай сн. m.tv

2000-годишно вино намериха в Китай сн. m.tv

През 2010 г. археолозите откриха стара бронзова купа, пълна със супа. Тя отново е останала напълно запазена и непокътната в древна гробница. Сега откритото вино не се е съхранявало в подобен бронзов контейнер, както в случаите досега. Затова и се смята за много по-старо. Със сигурност обаче методът на неговата консервация е едно от нещата, върху които учените в момента работят, за да разберат.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар