Китайско чудо: ВЕЦ забавя движението на Земята (Видео)

Гласувайте за статията

Ново китайско чудо води до забавяне движението на Земята

Ако се чудите защо през ноември още ходите по къс ръкав, а зимата продължава до юни, вече може да обвините това китайско чудо. ВЕЦ в най-голямата страна на планетата, се смята за отговорен, че е забавил движението на Земята.

Водната електроцентрала „Три Gorges“ в Китай, която е изградена над язовир на река Яндзъ, е водноелектрическата централа с най-голямата мощност в света.

От 2012 г. в мрежата се сливат три язовира, като по този начин водната електроцентрала е окончателно завършена. Строителството й започва през 1994 г., а изграждането й струва около 50 милиарда долара.

Освен големия потенциал на водната енергия, водната електроцентрала „Three Gorges“ намалява риска от чести наводнения и увеличава възможността за транспортиране на стоки.

Приносът за околната среда също е значителен поради намаляването на парниковия ефект. Предимството на проекта е напояването на земеделска земя.

Макар че мнозина в Китай смятат водната електроцентрала „Three Gorges“ за необходима за развитието на икономиката, много експерти смятат, че негативните резултати от изграждането проекта биха могли да надминат неговите положителни постижения.

Поради изграждането на съоръжението бяха наводнени 13 провинции, 140 града и 1600 села, а около 1,3 милиона души бяха разселени.

Също така, поради промяната на нивото на водата, т.е. създаването на огромен резервоар, който обхваща 1.045 квадратни километра и вдигането на размера количество вода на максималните 175 метра над морското равнище имаше и други проблеми. Затова тази язовир, по данни на Американската агенция за изследване на Космоса, буквално е забавил въртенето на Земята. И е продължил дължината на всеки един ден средно с 0,06 микросекунди.

Китайско чудо забавя движението на Земята сн. You Tube

Китайско чудо забавя движението на Земята сн. You Tube

Това съоръжение е едно от най-грандиозните по своя калибър. Вече се смята, че вероятно и други подобни съоръжения може да стоят зад промените в климата. Като цяло, парниковия ефект, замърсяването на околната среда и дори генното инженерство променят климата. И резултатите вече са на лице.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар