Корнелия Нинова е в директен сблъсък с ГЕРБ относно промените в здравеопазването!

Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с важни разкрития за здравеопазването и то само преди броени минути. Нинова се е срещнала с представители на общинските болници и към момента е в директен сблъсък с управляващите от ГЕРБ. Предаваме думите й без редакторска намеса: [caption id="attachment_568831" align="aligncenter" width="300"]Корнелия Нинова Корнелия Нинова в директен сблъсък с ГЕРБ относно здравеопазването[/caption]

"След среща с представители на Управителния съвет на Сдружението на общинските болници сме единодушни, че сегашното състояние на здравеопазването е катастрофално и не може да продължава повече така.

Те подкрепят много от нашите предложения за здравеопазването във „Визия за България“. Предложената от ГЕРБ реформа не представлява реформа в здравеопазването и здравния модел. А промяна във финансирането на модела и по-скоро търсене на източници за дофинансиране, чрез събиране на допълнителна задължителна здравна осигуровка. Смятаме, че това ще натовари най-бедните хора, хората в затруднено положение, които и сега имат труден достъп до здравеопазване. По време на срещата бяха представени предложенията на БСП във „Визия за България“. По някои от тях срещаме пълно разбиране, други са дискусионни и докторите от сдружението поеха ангажимент да ни дадат по-късно становището си. Най-остро поставиха пред нас въпроса за кадрите, особено в малките населени места. Нашето предложение е държавата да плаща стипендии и след това завършилите медицина да са задължени да работят 5 години в България. Беше обсъдена и темата за високите цени на лекарствата и начините да се помогне на хората в затруднение да си плащат лекарствата.

Приема се добре нашето предложение за намаляване на ДДС върху лекарствата, както и окрупняването на поръчката за лекарствата. Сега всяка болница си прави собствена процедура за лекарства.

Представителите на Сдружението на общинските болници споделят своя опит, че това не е добър вариант и ни подкрепят в идеята за един общ централизиран механизъм за осигуряване на лекарства. Друга тема на срещата беше и предложеният от БСП вариант за реформа в здравеопазването, която да почива на регионален принципи. Т.е. във всеки регион да има една обща структура на здравеопазването, която да обхваща доболнична помощ, болнични заведения. Но да бъде на регионален принцип. Те смятат това за много добър вариант.

От Сдружението на общинските болници дадоха писмени предложения за вота на недоверие. Днес чухме много професионализъм, конкретика и много разум, който, позволете ми да се усъмня, че ще се чуе в пленарната зала", заяви Корнелия Нинова.