Соня Колтуклиева призова хората да споделят последното предаване на Виктория Маринова!

Журналистката Соня Колтуклиева изригна с горещ коментар след убийството на колежката си от Русе Виктория Маринова. Тя призова потребителите в мрежата да споделят видеото от последното предаване на Вики, плюс хаштаг с името й: [caption id="attachment_568704" align="aligncenter" width="300"]Виктория маринова Соня Колтуклиева призова да споделяме предаването на Виктория Маринова[/caption]

“Версиите за убийството на Виктория Маринова наистина могат да бъдат различни. Бруталният акт, обаче, ни доказа окончателно две неща:

Че версията за убийството на българската държава е една – корупцията, която държи политическото статукво на хранилката. И че версията за самоубийството на българската журналистика също е само една – страх да не бъдеш изхвърлен от хранилката. Последното предаване на Виктория докосна и двете неща – то беше посветено на корупцията в държавата и доказа, че тя е журналист, който не се страхува. В тази професия има една безсмъртна максима: Всеки е толкова голям, колкото е последната му работа. Медиите на статуквото умишлено пропуснаха да разкажат за последната работа на Виктория. Дали има по-добър начин да изкажат съпричастност към своя колега, от това да отдадат дължимото на работата му?

Не. Нещо повече – биха могли да поискат разрешение и да излъчат цялото й предаване. И по този начин да дадат най-високата трибуна на своята колега журналист – собствената си. И не защото нейното последно предаване има или няма връзка с нейното брутално убийство. А защото е последната й работа. Преди да бъде убита.

Всички тези симптоми, обаче, бяха изброени от чуждите медии: България е сред най-корумпираните държави в ЕС, в България владее наратива на езика на омразата спрямо насилието над жени. България е една от малкото държави, която не ратифицира Истанбулската конвенция и по този начин отхвърли международните усилия за справяне на решаването с проблема с насилието върху жените и децата, България е на дъното по отношение на свобода на медиите в ЕС… “Политико”, “Гардиън”, Би Би Си, Фигаро… Емблематичната Ан Апълбаум от също толкова емблематичния “Вашингтон Поуст” написа в Туитър: “Още един журналист беше убит. Отново, разследвайки корупция. Това е проблемът, който дефинира нашето време. Битката срещу систематичната, институционализирана корупция – в България, както и в САЩ – е само началото.” Най-страшната диагноза за умиращата държава всъщност е, че у всички нас остава трайното усещане, че никога няма да научим истината за бруталното убийство на Виктория Маринова. Защото никога не научихме истината за нито едно знаково убийство от най-новата си история. Защото държавата не може да се грижи за своите живи, а камо ли за своите мъртви.

* Терминал 3 още вчера даде своята трибуна на Виктория и сподели последното й предаване. Споделяме го отново. Направете го и вие.” #АзСъмВиктория", написа Соня Колтуклиева.