Смъртта на Джордже Михалевич не е случайна, мястото, където е загинал — още по-малко

Смъртта на Джордже Михалевич не е случайна. За това са категорични, както разследващите репортери от ЮАР, така и властите в полицията. Все още няма официална информация относно случая, тъй като от участъка в Бедфордвю отказват да дадат изявление, преди да имат яснота по случая. Стана ясно обаче, че се работи по няколко версии, съобщават медиите от Република Южна Африка.

Разчистване на сметки

Името на Джордже Михалевич се свързва с това на чешкия бизнесмен Радован Крейчич. Преди седем години той е арестуван и задържан за укриване на данъци и източване на ДДС. Чехът, който е един от собствениците на най-голямата компания за добив на злато в Африка е обвинен, че е използвал връзките си с Джордже Михалевич, за да фалшифицира документите. Самият Михалевич е арестуван, обвинен и разпитван за издаване на фалшиви фактури, чрез които да бъде извършена измамата. Името на Михалевич се свързва и с това на друг дилър на злато — Хуан Майер. Последният е бил обвинен в подкупи на особено големи размери към полицейски служители, за прикриване на престъпления, чийто характер не се съобщава. Самият Михалевич споделя с криминалната репортерка Манди Уинър, че има хора, които са се опитвали да пречат на бизнеса му, но той се старае да го запази легален въпреки всичко.

Политическо убийство

Ситуацията в ЮАР продължава да е критична, поради което в социалните мрежи се появиха слухове, че е възможно смъртта на Джордже Михалевич да е свързана с политически събития там. Както е известно, той беше собственик на една от най-големите диамантени компании в Южна Африка — позиция, която му отваряше вратите и пред висшия политически елит на Йоханесбург, но също така го свързваше и със съмнителни личности от подземния свят. Една от теориите в мрежата, която подчертаваме, не е потвърдена по никакъв начин от фактически доказателства, е, че Михалевич е подкрепял неудобна за режима в ЮАР политическа формация. По тази причина се наложило неговото елиминиране. Доказателства за тази теория засега няма открити, но полицията все пак проверява като възможна и версията за политическо убийство. [caption id="attachment_567258" align="aligncenter" width="300"]Три работни версии за убийството на Джордже Михалевич Колаж Интернет/ Туитър Три работни версии за убийството на Джордже Михалевич Колаж: Интернет/ Туитър[/caption]

Предупреждение и наказание

Това е третата версия, върху която се предполага, че полицията ще се съсредоточи. Преди няколко години бащата на бизнесменът е отвлечен, държан в неизвестност срещу откуп, а след това върнат пребит на семейството си. Малко след този случай Джордже и близките му се завръщат в Европа и трайно се установяват тук. Обстоятелствата около този случай и до днес остават абсолютно неизвестни. Знае се обаче, че случаят е пряко свързан с диамантения бизнес на Михалевич. Районът на убийството, както и фактът, че там се намира голяма част от криминалните шефове на престъпната класа в Южна Африка, създава предпоставки за подобни съмнения. Както и обстоятелството, че убийството е извършено демонстративно и то на публично място. Засега обаче конкретна информация от властите няма. В тази версия е включена и хипотезата на Уинър, че има пренареждане на йерархията в организирана престъпност на Южна Африка. "Четири убийства за една седмица на видни представители на Сърбия. Нещо голямо се случва с организираната престъпна мрежа в страната. Някой убива сръбските "шпиони" в ЮАР, а убийците са напълно непознати. В допълнение ще добавим, че в нощта на убийството на Джордже Михалевич, близо до лобното му място са запалени и още три пожара.