Реджеп Ердоган след победата: Бях чирак и калфа, сега ще превърна Турция във велика сила!

Гласувайте за статията

Реджеп Ердоган се гордее, че произхожда от маргиналните общества, за да стигне до лидерския пост на Турция

Реджеп Ердоган днес е най-влиятелния политик в Европа, редом с Ангела Меркел и Владимир Путин. 64-годишния президент на Турция е една от най-спорните фигури в новата история на страната, но и лидер, който може да се похвали с абсолютна власт в страната си.
Преди да се превърне в модерен султан, Ердоган е бил чирак, калфа, а сега е велик майстор. И обещава до 2023 година да превърне Турция в световна сила, с която всеки трябва да се съобразява.

Историята на турския президент звучи като приказка. Той произхожда от много бедно семейство, от крайните квартали на Истанбул — Касим паша. За да се издържа продава гевреци по улиците. Как това момче успява да се издигне до един от най-високите — кмет на Истанбул, а след това и президент на Турция, остава загадка. Самият Ердоган твърди, че се е учел от улицата. Учел се е от хората, от проблемите и желанията им.

И е успял да ги спечели на своя страна.

Когато през 2003 година Ердоган поема Турция, страната е като люлеещ се кораб насред бурно море. Собственото му правителство и парламент, правят опити да го изхвърлят от борда. Но той устоява. Политически затворник, кмет, президент — Ердоган се бори, за да укрепи властта си. С него е народът – лидерът е политик с рядка дарба да убеждава, който държи на патриархалните ценности, възпитан е в строгия сунитски ислям и ревностно съблюдава религиозните закони.

Ердоган се превръща в първия султан на модерна Турция сн. Wikipedia

Ердоган се превръща в първия султан на модерна Турция сн. Wikipedia

След многобройните опити да бъде свален от власт, Ердоган успя да наложи едноличен контрол върху цялата държава. Накъде ще поеме Турция през следващите 5 години и ще успее ли да се превърне в световна сила – предстои да видим. Факт е обаче, че Ердоган не говори празни приказки. Дошло е време за промяна и нов салтанат.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар