Бойко Борисов: Всички ми се смееха за Западните Балкани, а днес…

Гласувайте за статията

Бойко Борисов доволен, че Западните Балкани ще намерят място в ЕС

Бойко Борисов не крие, че е щастлив от конструктивната среща в София между ЕС и лидерите на Западните Балкани. Българският президент призна, че се надява това да бъде първата стъпка към присъединяване на страните в голямото семейство на Европа. По думите му, това е единственият начин те да бъдат изведени от орбита на влияние на други световни политически играчи. И в същото време да бъдат интегрирани в ЕС.

„Всички се смееха на моите идеи за Западните Балкани преди. А днес всички големи геополитически играчи искат да участват във форумите за Западните Балкани“, заяви българският премиер Бойко Борисов. Премиерът изнесе реч по време на икономическия форум в рамките на срещата на върха ЕС-Западни Балкани. И даде да се разбере, че се надява полуострова скоро да стане изцяло част от семейството на Европа.

„Вчерашните решения и споразумения са оптимистични. За нас беше много трудно да наложим темата за Западните Балкани, но тези шест страни имат средно само малко по-нисък БВП от този на Словакия и малко по-малко жители от тези в Румъния. Западните лидери пристигнаха в София малко предубедени, но си тръгнаха доволни. Най-важното нещо от тази среща е, че доказахме, че егоизмът е изчезнал на Балканите. Дори и да е само заради това, че имах възможност да видя как свободно разговарят Вучич и Еди Рама с Меркел и Макрон. И още повече, когато Ципрас и Заев обявиха, че са близо до решение“, каза още Борисов.

Според премиера това е единственият начин да се постигне развитие и успех в региона. Българският министър-председател е убеден, че това е единствената възможност за успешно сътрудничество между двете страни.

Бойко Борисов доволен от срещата за Западните Балкани

Бойко Борисов доволен от срещата за Западните Балкани

Подробности от срещата бяха оповестени, като на нея се постигна историческо споразумение. Ципрас и Заев стигнаха до консенсус за името на Македония. Предстои то да се гласува на референдум, за да влезе промяната в сила.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар