Кой е Башар Асад и какво не знаем за него?

Последните дни името на Башар Асад отново във всички световни медии. Доналд Тръмп го нарича "животно, което се забавлява да убива невинни", а Тереза Мей — убиец, който нарушава международните закони. От години се твърди, че Башар ал Асад използва химически оръжия срещу поданиците си. Кой обаче в действителност е човекът, който е начело на Сирия и защо светът стои толкова твърдо срещу него

Лекарят - президент

Башар ал Асад е наследник на бившия президент на Сирия - Хафез ал-Асад. Той умира след 30-годишно управление, а след като по-големия му брат загива при катастрофа, Асад е избран на легитимни избори за президент на Сирия. Възпитаник на университета в Дамаск, виден офталмолог, учил години и в Лондон, Асад е виждан като реформатор на Сирия. Действията му по време на Арабската пролет, когато със сила спира бунтовете в страната си, предизвикват скандал и карат международната общност да поиска оставката. Асад твърдо отказва, което в последствие става причина западните сили да подкрепят различни бунтовнически фракции, с цел сваляне на президента. Това не се случва, но се случва друго - в Сирия избухва гражданска война. Подобен пример за действие видяхме неотдавна и в Украйна, която продължава да е разкъсана, след Майдана, преди 3 години. Башар Асад никога не е бил подготвян за президент. След неочакваната смърт на брат му Басил, президентът Хафез ал-Асад решава, че по-малкия му син ще застане начело на държавата. Последва 5-годишен период на военна и политическа подготовка, през което време новият лидер се запознава с всички механизми за управление на държавата. След смъртта на баща му Башар Асад се опитва да въведе реформи. По време на Дамаската пролет през 2000 година той обявява политическа амнистия за част от затворниците, разрешава свободата на словото, въвежда интернет и води страната към просперитет. Всичко това продължава до намесата на сестра му Бушра и съпругът й - генерал Асеф Шафкат - шеф на тайните служби на Сирия. Страстни алауити / защитници на шиитския ислям/, те са твърдо против всякакви реформи в страната. И правят всичко, за да гарантират, че Асад ще продължи да управлява съобразно диктаторския режим на баща си.

Войната в Ирак

Нахлуването на САЩ в Ирак и войната в района става причина параноята на Асад, за стабилността на режима му, да се засилва. Сирийският президент се опасява, че може да се стигне до териториална инвазия и на негова територия. Засилващото се влияние на сунитите, които са близо 75% от населението в страната му, отказът да се поддаде на натиска на САЩ за петролния картел и интереса на Саудитска Арабия и Турция, стават причина, Асад да вземе поредица от решения, които се оказват пагубни за бъдещето му начело на Сирия. Едно от тях е да разреши на терористичната организация "Ал Кайда" да провежда обученията си на негова територия.

Сблъсъкът на интереси

Амбицията на сирийския президент е свързана с пълен контрол от страна на правителството върху всички сектори в живота на страната. Той въвежда интернет именно като форма на шпионаж на населението си и забранява редица публични портали, именно с цел да засили влиянието си. През 2007 година Асад е избран отново за президент с почти пълно мнозинство, а по това време драматично се влошават и отношенията му със САЩ, Израел, Турция и Саудитска Арабия. Президентът прави всичко, за да превърне страната си в регионален лидер, като използва стратегическата си позиция и проблемите на Сирия с черното злато. Това обаче не се харесва на останалите американски протежета и започват удари срещу политиката на Асад и самия него, с цел отстраняването му от власт. Което води само до влошаване на вътрешната ситуация в Сирия. [caption id="attachment_551364" align="aligncenter" width="300"]Башар Асад Башар Асад[/caption]

Гражданска война

15 март 2011 година няколко души организират протест срещу правителството с искане за реформи, промяна на режима и свобода на словото. Полицията се разправя с бунтовниците. На 16 март сто души отново излизат на улиците с искане за повече политически свободи. Арестувани са шест души. Малко след това започват сблъсъци между режима на Асад и бивши военни офицери, които създават Свободната сирийска армия, с цел сваляне режима на Асад. Година по-късно е формиран и национален съвет на Сирия, чието седалище е в Турция. От този момент в Сирия избухва гражданска война, която продължава вече седем години. Башар Асад, подкрепен от лидерите на Иран, Израел, Русия и Китай, продължава да управлява страната си. Междувременно международната общност настоява за неговото отстранява, след като бе доказано, че в страната се произвеждат химически оръжия за масово поразяване. Миналата година Асад бе обвинен, че е използвал химическо оръжие срещу народа си - нещо, което президентът и политическите му партньори отхвърлиха.

Използване на химически оръжия

През август 2013, съветът за сигурност към ООН получава информация, че в Сирия са използвани химически оръжия срещу цивилното население. Международна комисия открива доказателства за това и отговорът е незабавен. САЩ предупреждава, че освен дипломатически, ще има и военни санкции. Когато Иран и Русия неочаквано застават на страната на режима на Асад, Вашингтон се отказва от позицията си.