Потайната врата в Париж (Къде ли води?)

Гласувайте за статията

Потайната врата на Франция

Потайната врата се намира във Франция или по-точно в столицата й – Париж. На пръв поглед това е най-обикновена зелена врата и едва ли ще ви направи впечатление. Ще си кажете: „Какво толкова, просто врата за нечий дом”. В края на улицата в трети район на Париж сред хилядите други се намира тя.

До потайната врата има малка табелка – „J.B.  & S.B. Specialistes”, която предлага малко сведения за това, какво правят обитателите на сградата. Почуквайки на зелената  врата ще почакаме доста дълго време някой да ни отвори. Защото „1 Bis Rue Chapon” не е истинска врата. Или поне не е врата, която води някъде. Този адрес във френската столица, вратата и знакът са просто фасада, монтирана на празна стена.

Кои са всъщност „J.B.  & S.B. Specialistes”? Това са художниците Жулиен Бертие и Симон Будвин. Дуото създава фасадата като част от проект, свързан с уличното изкуство. В една ранна сутрин на далечната 2006-та година двойката инсталира фасадата, специално проектирана да запълни празната стена и да следва всички местни архитектурни кодове. Художниците дават на празната стена и фалшив адрес.

Фасадата е инсталация създадена, за да представлява всички общи, но потенциално загадъчни врати и шлюзове, които съществуват навсякъде в градовете. Първоначално се предполага, че фалшивата врата е там временно. Но, вече повече от десетилетие, тя все още е там, за изненада на всички, дори и на създателите й.

Фалшивата парижка врата на пръв поглед не събужда никакви подозрения и не предизвиква интерес. Врата както врата. А екипът за почистване на френската столица поне веднъж е чистил графитите от потайната зелена врата.

Потайната врата в Париж

Потайната врата в Париж

На адреса всеки би могъл да прати писмо или сметка, но отговор няма да има. Адресът, зелената врата и златната табела са просто един гениално замислен проект на двама художници. Изкуство, запазило се повече от десетилетие.

Малката табела до вратата с имената на „обитателите“

Почуквайки на зелената врата ще почакаме доста дълго време някой да ни отвори

Почуквайки на зелената врата ще почакаме доста дълго време някой да ни отвори

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар