Мугабе отказа да слезе от власт в Зимбабве след преврата

Гласувайте за статията

Робърт Мугабе отказа да слезе от власт в Зимбабве след преврата

Въпреки че военните поеха контрола над властта в Зимбабве, досегашния лидер Робърт Мугабе отказа да предаде правомощията си. Президентът на страната потвърди, че е жив, в добро състояние и добре, но отказа да се оттегли от поста си.

Снимка на командващия армията Константино Чивенга с първата двойка се появи в социалните мрежи. На нея е и министърът на отбраната Фиделис Муконоси, който е присъствал в качеството си на посредник.

Все още няма и следа от съпругата на Мугабе – Грейс, за която се твърди, че е била с него в нощта на отвличането им.

„Те се срещнаха преди два дни. Той отказа да се оттегли. Мисля, че той се опитва да спечели време“, твърди източник, близък до ръководителите на армията.

Мугабе е бил категоричен, че не желае да се оттегли от властта при никакви обстоятелства. От армията се опитват да го убедят да се оттегли от власт, постъпвайки почтено.
„Това което мога да ви кажа, е, че посещението му е нормален военен обмен на информация, както бе договорено между двете страни“, твърди Гент Шуан, говорител на правителството.

Той заяви, че военните не възнамеряват да налагат силови репресии, а просто да проведат мирна промяна на властта.

Робърт Мугабе е президент на Зимбабве от самото създаване на страната. Смята се, че диктаторът е планирал да се оттегли от власт, оставяйки съпругата си Грейс след себе си, като наследник. Проблем за армията обаче е фактът, че Китай продължава яростната си подкрепа за Мугабе, въпреки репресиите и нарастващото недоволство сред населението. Той редовно е бил подлаган и на авторитарни критики заради авторитарния си режим на управление. Китай обаче се опитва да увеличи собственото си влияние в Африка и не са склонни да губят съюзник.

Робърт Мугабе

Робърт Мугабе

Засега Пекин е предпазлив, но не се изключват и крайни действия при нужда.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар