„Адски дъжд“ над Гърция и България заради китайска космическа станция

Гласувайте за статията

Според Европейската агенция за космически изследвания България и Гърция са заплашени от „адски дъжд“

Местата, където може да паднат останките от китайската космическа станция Tiangong-1 драстично намалят, а Гърция и България се оказаха най-горещите точки. Станцията, която трябва да падне някъде в началото на 2018 година. Вероятно ще се приземи не територията на нашите две страни.

Общо 13 космически агенции ще бъдат част от екипа, който ще контролира траекторията на падането на Tiangong-1, която вече започна своето окончателно падане на повърхността на Земята.

По-голямата част от космическата станция ще изгори, докато стигна до контакт с почвата на земята. Но според досегашните данни, Испания, Португалия, Италия, България и Гърция биха могли да бъдат на „огневата линия“, ако големи части от станцията не се разпаднат в атмосферата.

ЕКА поема ролята на лидер в акцията за почистване на космическия боклук. А в кампанията участват още и американската агенция NASA, руският Роскосмос, японската JAXA, индийският ISRO. Както и южнокорейският KARI и Китайската национална космическа агенция. Участие ще вземат също и многобройните европейски космически агенции.

Контактът със станцията бе загубен през 2016 година, а тя беше изоставена още през 2013 година. Очаква се тя да влезе в земната атмосфера в периода от януари до март 2018 година.

След като внимателно анализираха горещите точки, от агенцията прецениха, че България и Гърция могат да се окажат в центъра на адския дъжд. Засега учените наблюдават движението на останките и следят дали и къде ще попадне в атмосферата. В случай, че те не изгорят, ще бъдат търсени други начини за тяхното прихващане. И съответно отстраняване.

Космически „боклук“ е падал и в други части на света. Преди няколко години в джунглите на Азия падна огромна метална топка. Тогава тя уби един човек, а властите отчетоха, че става въпрос за част от космически спътник, който трябвало да изгори в атмосферата.

"Адски дъжд" над България и Гърция заради китайска космическа станция

„Адски дъжд“ над България и Гърция заради китайска космическа станция

Така че в този случай агенциите се готвят за всякакви изненади.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар