Рекетът, който зелените упражняват върху управляващите, вече бе официално признат.

От години се знае, че организациите на Зелените манипулират по всевъзможни начини партиите на власт с цел финансова изгода. Тяхната грижа за природата е останала на заден план пред желанието им за нерентабилно усвоява на средства от ЕС е българските данъкоплатци. Ако досега всички отричаха за това явление, въпреки че е повече от явно, сега палачинката се обърна. Най-сетне от ГЕРБ се престрашиха да признаят, че Зелените тенденциозно и постоянно им извиват вратовете. Наскоро Данаил Кирилов, Светослав Иванов и Ивелина Василева внесоха в парламента предложение за изменение на Закона за опазване на околната среда. Неговата цел е най-сетне да има законова възможност да се сложи точка на безкрайното обжалване на инвестиционни проекти от страна на псевдоеколозите. Благодарение на тази порочна практика страната ни е застрашена от милиарди левове глоби от ЕС за неизпълнение на проекти в заложените срокове. А идеята на Зелените винаги е била една и съща - те да печелят обществените поръчки и да прилапат "едни пари". Предложените промени е наложително да бъдат приети възможно най-скоро, за да има възможност да бъдат отблокирани десетки проекти и в бъдеще да не бъдат блокирани други. Това нанася вреда както на бизнеса, така и на общините, природата и обикновения човек. А и страната ни гради негативен имидж пред останалите членки на Европейския съюз.

Забавянето на изграждане на завода за боклука в София,

третият лъч на метрото, автомагистралите "Струма", "Хемус", втората кабина в Банско са само малка част от белите, които сътвориха Зелените само в рамките на няколко години. А финансовото им измерение е наистина внушително и непосилно за държавния бюджет. Само тунелите за мечки, вълци и костенурки струват над 200 милиона на данъкоплатците. Еколозите прилапаха стотици милиони за нерентабилни проекти с нулева полза на природата, но с голяма облага за банковите им сметки. Досега никой нямаше политическата воля да се опълчи на това извиване на ръце чрез набързо скалъпени платени протести и безкрайни съдебни обжалвания. Предложените наскоро промени целят ограничаване на възможностите за злоупотреба с права от страна на Зелените. Досега само срещу 10 лева съдебна такса НПО-тата можеха да подават жалби и да блокират проекти за милиони левове. И не пропускаха възможност да се възползват! [caption id="attachment_522999" align="alignnone" width="300"]На Зелените може да им секне кранчето На Зелените може да им секне кранчето[/caption]

След като депозират жалбата се започва едно нарочно протакване

на процеса и неявяване на делата, което стопира проектите, понякога и фатално. Предложените промени от ГЕРБ въвеждат за втората инстанция, таксата за обжалване да бъде процент от материалния интерес, както е при гражданско-правните спорове. Това със сигурност ще секне мераците на Зелените през ден да съдят държавата, защото ще им излезе доста солено, пише trud.bg. А, както знаем, парите са най-важното за тях! Надяваме се от ГЕРБ да имат достатъчно политическа воля и редактират предложените промени. Сега те засягат само проекти с "национално значение", но не и общински и частни инвестиции. Така че пак борбата с рекета на Зелените остава половинчата, а търпението на гражданите вече се изчерпва.