Саудитска Арабия с нов крал, той може да бъде миротворец или завоевател

Неочаквани рокади в Саудитска Арабия разтревожиха не само Близкия изток. В кралството престолонаследникът бе сменен и на мястото на досега обявения — Мохамед бин Найеф, сяда Мохамед бин Салман. За първи път от основаване на кралството, наследник на основателя не сяда на трона. Мохамед бин Салман е син на настоящия крал и играе водеща роля в политиката

Миротворец или завоевател?

Бъдещият крал на Саудитска Арабия е военен министър и играе ключова роля във войните, които страната води. Заради него Йемен е пред разруха, а той успя да срине само за две години страната и да я доведе до ръба. Същият поддържа и бунтовнически фракции в Сирия. И при една война в Катар може да се превърне в ключова фигура срещу емирството. "Той притежава голяма власт в свои ръце. Под негов контрол не е само министерството на отбраната. Той е придворен министър, което означава, че той решава кой има право на достъп до двора и краля", каза политологът и експерт по Близкия изток Абдел Моталеб ел Хюсеин за немското издание Focus.

Реформатор

Освен военен, Мохамед бин Салман планира големи реформи в страната. Неговото обявяване е разглеждано като част от стратегията на държавата, която се подготвя за края на нефтената епоха. Правителството планира създаването на най-големия държавен инвестиционен фонд в света, в който ще бъдат съхранени най-ценните свойства на тази държава.   Новият владетел твърди още, че се застъпва и за "свободата на словото" и опазване на човешките права. Както е известно, Саудитска Арабия често е обект на критики, когато става дума за свободите и правата на хората, и заради драконовите закони. [caption id="attachment_520589" align="aligncenter" width="300"]Саудитска Арабия с нов владетел Саудитска Арабия с нов владетел[/caption] Новият владетел обаче обещава да промени това, да повиши качеството на образованието, а и да засили връзките със САЩ.  След посещението на Тръмп страната е повишила влиянието си в региона и вече дори налага своите решения там.