Когато кажем властен политик, в съзнанието ни изникват поне три имена.

Доналд Тръмп, Реджеп Ердоган и Владимир Путин със сигурност се вписват в описанието властен политик. Дори някой път за думите и действията им се използват много по-силни определения. Но, никой не може да оспори факта, че те са най-силните държавници в света, от които зависи съдбата не само на страните, които ръководят.

Въпреки множеството критики по техен адрес, този вид държавници винаги успяват да спечелят избори, и то с мнозинство в повечето пъти. А тяхната тайна за успех бе разкрита от учените от Лондонския университет. Основният извод от проведеното от тях изследване е, че в условията на икономическа нестабилност и усещането за загуба на контрол върху собствения живот хората предпочитат политик, който действа авторитарно.

Като част от изследването е проведена анкета сред над 140 хиляди участници от 69 държави за влиянието на ситуативните и психологическите фактори. Резултатът от отговорите е, че най-вече икономическата нестабилност тласка избирателите към избора на политически лидери в ясно изразени властови качества. Той се базира на изследвания на Световната банка от периода 1981-2014г.

От тях става ясно, че колкото по-високи са нивата на безработица, толкова по-силно е желанието на гражданите да имат авторитарен политик начело на страната. Хората усещат, че губят контрола над живота си, но избора на такъв тип управник връща баланса. Това е факт най-вече при хора, които имат склонност да се отъждествяват с дадена група или държавата си.

И когато властен управник хване юздите на управлението, те смятат, че това ще се отрази положително и на техния живот. Също така човек получава усещането, че не е загубил напълно контрола и все нещо зависи от него. Когато е нестабилен, той изпада в стресови ситуации. Тогава най-логични му изглеждат простите и ясни решения. А именно на тях залага всеки обработен властен политик, пише pik.bg.

Това явление може да бъде наблюдавано по целия свят.

Често простите обещания не влияят директно върху живота на хората, но му звучат логични и посочват кой е виновен за така създалата се ситуация. А много често, особено преди избори, тези думи остават във въздуха и не се материализират в действия. Но, вече вотът е спечелен!

[caption id="attachment_520183" align="alignnone" width="300"]Три съвременни примера за властен политик Три съвременни примера за властен политик[/caption]

И така гражданите попадат в една омагьосана спирала. Икономическите фактори влияят върху предпочитанията на гражданите към стила на политическо ръководство. От друга страна, същото това политическо ръководство взема такива икономически и политически решения, които отново да повлияят по същия начин на избирателите при следващия вот.

Все пак, учените съветват управниците да предлагат ясни и най-вече изпълними решения. Защото при няколко поредни разочарования на гражданите, те губят вяра дори и във властния и видимо успешен политик. Пример е Владимир Путин, който губи все повече почвата под краката си. А Тръмп показа нагледно, че не може само с дръзки решения, трябва и компетентност!