Китай шашна света със „запалим лед“! (Повече за енергийната революция)

Гласувайте за статията

Китай е на прага на истинска енергийна революция, която коренно ще промени играта.

Докато мнозина все още свързват Китай единствено с евтини и некачествени стоки, многомилионната държава продължава да изумява света с откритията си. Тя ще се превърне в единствената в света с добив на новото полезно изкопаемо с любопитно название „запалим лед“. Може да ми звучи като фантастика, но е действителност!

От Министерството на земята и ресурсите съобщи, че вече са направени първите проби в Южнокитайско море и до дни добивът ще се превърне в реална конкуренция на енергийната революцията, която САЩ направи с откриването на шистов газ. Тя ще промени изцяло начините на добиване и използване на енергия в световен мащаб.

А в основата на откритието стоят хидрати на природния газ. Те са кристално съединение от вода и газ при специални условия и много напомнят на кубчета лед, откъдето идва и названието „запалим лед“. Един кубичен метър от него може да даде същата енергия, както 164 кубически метра природен газ.

Откриването на залежите край бреговете на Китай става преди цели десет години. А във времето до днес е била строена специална плаваща промишлена платформа за добив на хидратите. Сега вече процесът е финализиран и може да се пристъпи към активното добиване, пише nauka.offnews.bg.

Китай показа как изглежда "горящият лед"

Китай показа как изглежда „запалимият лед“

Още пред март тази година са направени първите проби и са извадени и са извадени първите кубчета от „запалимия лед“ от дълбочина над 110 метра във водите на Южнокитайско море. От тогава ежедневно се произвежда средно по 16 хиляди кубически метра природен газ от хидрати. В добивания природен газ от хидрати метанът е 99,5%.

Япония също се е насочила към този вид алтернативен източник на енергия. Там работата тече с пълна сила и се очаква догодина да започне същинският добив. Но, и този път Китай изпревари всички! А по със сигурност ще се отрази благоприятно на бюджета на страната.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар