ГЕРБ обявиха управленската си програма (За какво ще ги следим следващите 4 години?)

ГЕРБ обявиха управленската си програма (За какво ще ги следим следващите 4 години?)
5 (100%) 1 vote

ГЕРБ обявиха управленската си програма, ето какво ще включва

ГЕРБ и Патриотите се договориха за съвместно управление, а гражданите вече могат да следят правителството, дали изпълнява поетите ангажименти. И съответно да изразят своето недоволство пред парламента или в социалните профили на държавниците, ако не са доволни от тяхното управление.

Новото правителство ще работи във всички области. В сектор външна политика са застъпени три основни аспекта:

1. Ненамеса на чужди държави във вътрешната политика на страната
2. Решаване на проблема с миграцията и поддържане на добрите връзки с ЕС
3. Избягване на всеки опит за въвличане на страната във война

В сектор вътрешна политика, първия дял е регионалното развитие. И ако имате предложения и идеи за развитие на Северозападния регион или югоизточната част от страната, които се смятат за най-бедни — пращайте смело предложения до новите министри.

Внимание е отделено и на пътната инфраструктура, както и реформа на ВиК сектора. Със сигурност последното ще зарадва гражданите на Хасково най-малко. Пиенето на радиоактивна вода, никак не се връзва с управленските обещания на новите управляващи.

Със сигурност следващата новина ще зарадва онези, които държат да се продължи санирането. Националната програма за обновяване и възстановяване на старите многофамилни сгради продължава. Тя ще обхваща вече не само панелните жилища, но и тухлените многофамилни и еднофамилни постройки. С други думи — ако фондът продължава да разполага с достатъчно средства, дори къщите на село могат да се окажат санирани по енергийната програма.

В сектор „Социална политика“, застъпените акценти също са няколко:

1. Вдигане на минималната пенсия — става 180 лв от 1 юли и 200 лв от 1 октомври 2017
2. Вдигане на учителските заплати поне двойно до 2021 година
3. Улесняване на процедурите за осиновяване и по-добра грижа за семейството.
4. Стимулиране на раждаемостта.

Ще си позволим да вметнем, че новия социален министър може да помисли за по-добро интегриране и на хората с физически проблеми в обществото, като им създаде подходящи условия за труд. Също така да се помисли и за конкретни мерки в помощ на децата и възрастните хора, които се нуждаят от специализирани асистенти.

В главата за обществения ред и сигурност, властите обещават да се ангажират с няколко важни проблема:

1. Узаконяване на доброволческите отряди
2. Осигуряване на полицай във всяко населено място
3. Ефективно противодействие на тероризма и решаване на проблема с миграцията.

Подробности около тази част от управленската програма, ще може да прочетете във факсимилето по-долу.

По отношение на финансите и усвояване на европейските средства, правителството залага на една основна цел — стабилност и коректност при използване на парите. Което означава, че усвояването на парите ще се следи по-изкъсо, а средствата ще отиват при хора, които наистина имат проекти за реализиране.

Внимание е отделено на всеки отрасъл — отбрана, земеделие и гори, водни ресурси, култура, екология, образование и здравеопазване. За всеки от тях може да прочетете в галерията по-долу, а ние ще отбележим базовите акценти в две от най-проблемните области — образование и здравеопазване.

Новото правителство предвижда повишение на учителските заплати и най-вече повишение на качеството на образование. И може би ще съгласува с бизнеса част от програмите в професионалните гимназии, за да осигури квалифицирани кадри, които по-лесно да се реализират на пазара на труда.

Висшите училища също ще бъдат оценявани по нова система за акредитация. И вероятно също ще се работи върху това студентите да отговорят на изискванията на работодателите, а квалификацията им да започва още от университета.

ГЕРБ обявиха управленската си програма

ГЕРБ обявиха управленската си програма

Здравна реформа и транспорт

Що се отнася до здравната реформа, тя предвижда демонополизиране на Здравната каса, провеждане на информативна програма за редовна профилактика и осигуряване на по-качествена спешна и здравна помощ. Ако здравната помощ се превърне и в общодостъпна за всички граждани, а лечение бъде осигурено навсякъде в страната, несъмнено това ще бъде най-големия успех на властта. А в случай, че сте недоволни от здравното обслужване, спокойно можете да се оплачете на новия премиер и партньорите му в Патриотичния фронт. Програмата е подписана и от четиримата.

В сектор транспорт, внимание ще бъде отделено на подобряване на ЖП транспортните връзки главно за Пловдив, Бургас, Варна и София. В същото време остава висящ проблема с транспорта в по-малките населени места и най-вече селата. Мнозина обаче се надяват в хода на изпълнение на програмата 17/21 и този проблем да бъде решен.

И накрая, но не и на последно място, проблемът с качеството на храните също е засегнат. Властите обявяват за свои приоритет биоземеделието и безопасните храни. Надяваме се, че в най-скоро ще бъдат създадени закони, които да задължат производителите да спазват държавните стандарти за качество. А контролът върху производството ще бъде по-голям, за да се гарантира стабилното обществено здраве.

Факсимиле на цялата управленска програма на ГЕРБ и Патриотичния фронт може да видите по-долу. Лидерите на двете партии заедно я подписаха и обнародваха. А от народа се очаква, както да помага и съдейства на правителството за нейното изпълнение, така и да следи тя наистина да бъде спазена.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар