Лондон отново в кръв и далеч не е безопасен

Вчерашния атентат в Лондон бе най-кървавото терористично нападение в столицата на Великобритания през последните 10 години. Но Лондон е честа цел на терористични атаки в миналото. И въпреки опитите на властите, да гарантират спокойствието на населението, има пет атаки, които всички помнят.

1. Атаката в Уестминстър, 2017 г.

Нападателят е използвал автомобил, с който е прегазил 3 пешеходци, а е ранил 12. Малко след това се блъснал в портите на парламента и с нож намушкал един полицай до смърт пред самата сграда на британския парламент в сряда следобед. Петима души са убити, включително и нападателят, по когото е стреляла полицията. Сред жертвите е и прободеният полицай.

2. Лейтънстоун, 2015 г.

Трима души бяха ранени на метростанция Лейтънстоун, когато мъж с мачете нападна минувачите и успял да рани трима души, с викове: "Това е за Сирия!" Свидетели на нападението казват, че никой не е можел да си представим, че подобно нещо ще се случи в Англия. А нападателят не показвал никакви признаци на нервност, нито намерение да извърши такова престъпление.

3. Лий Ригби, 2013 г.

Двама ислямски екстремисти убиха британския войник Лий Ригби през май 2013 г. в Лондон. Според твърденията на очевидци, двамата мъже са блъснали Лий с кола и са се опитали да му отсекат главата със сатър и ножове.

4. Атентатът 7/7, 2005 г.

Атентатите в Лондон на 7 юли 2005 г., представляват серия от четири самоубийствени терористични нападения. Те се случиха в лондонския обществен транспорт рано сутринта. В 08:50 местно време избухнали три експлозии в интервал от 50 секунди, в три влака в лондонското метро. Четвъртата експлозия е станала в автобус. Загинали са 56 души, включително и четиримата атентатори самоубийци, а 700 души са били ранени. Инцидентът бе най-тежкият терористичен атентат след експлозията на самолета Пан Ам над Локърби (с 270 загинали) и най-тежкия атентат в Лондон, след Втората световна война.

5. Кола — бомба, 2001 г.

Седем души са били ранени, след като кола — бомба се взривява малко след полунощ в Западен Лондон. Това бил и последният атентат в столицата на Великобритания от "Real IRA". [caption id="attachment_512173" align="aligncenter" width="601"]Лондон с топ 5 на най-тежките атентати за века Лондон с топ 5 на най-тежките атентати за века[/caption] Четирима души са арестувани, а по-късно и осъдени заради експлозията.