Откриха коя е първата цивилизация на Земята и как оцелява

Това е първата цивилизация на Земята. А учените и до днес се чудят, как са успели да съществуват в почти нечовешки условия за живот. Става въпрос за индийската цивилизация, съществувала няколко хиляди години. Тя се установява по поречието на река Инд и оцелява там, въпреки невероятно тежките условия, в които живеят. "Оцеляването на повечето древни цивилизации зависи от един от решаващ фактор — достъп до водата. Проучванията показват, как техните жители са използвали водата, за да се осъзнаят като общност", казва Камерън Петри от британския университет Кеймбридж.

Мистериите на Харапи

Индийската или Харапийската цивилизация е една от трите най-стари цивилизации, редом със староегипетската и шумерската. Тя се е появила преди пет хиляди години в долната на река Инд, на границата между съвременните държави Индия и Пакистан и е съществувала до 2200-те години преди нашата ера. През този период се появява системата на междуградската и "международна" търговия, райониране на градските квартали, санитарните възли, стандартизираните измервания, а влиянието на индийската цивилизация се е разпространило над целия субконтинент. След 1900 г. преди нашата ера започва нейният упадък, което учените свързват с изменението на климата. От друга страна, наскоро получените данни за климата на държавите през последните десет хиляди години, показват, че климатът в този район коренно се променя и в предишните исторически епохи. Което води до спорове между учените защо Харапийската цивилизация не е загинала по-рано. Петри и колегите му са решили да изяснят как цивилизацията по долината на Инд е успяла да оцелее в сушата. Те започнали археологически разкопки на брега пресушеното езеро Дахар. Именно тук се намира и един от най-големите мегалополиси на тогавашната индийска цивилизация — градът Ракхигари.

Климатична защита

Петри и колегите му наскоро са открили следи от необичайна система за отглеждане на земеделски култури, които показват, че древните жители на долината на Инд едновременно са отглеждали няколко вида зърнени храни и зеленчуци. Това е накарала учените смятат, че по подобен начин жителите на Рикхари и околностите му са се защищавали от последиците от засушаването. [caption id="attachment_512266" align="aligncenter" width="344"]Най-старата цивилизация на Земята оцелява и в екстремни условия Най-старата цивилизация на Земята оцелява и в екстремни условия[/caption] След анализ на данните учените забелязали една обща черта за всички градове и населени места на Харапската цивилизация: Всички те се намирали в климатични зони, където дъждовния сезон е през лятото, а сухия сезон е през зимата. Благодарение на това земеделските производители в Ракхигари са можели да произвеждат спокойно продукцията си. "Ние вярваме, че местното население започва да увеличава избора култури не само като резултат от изменението на климата. А и заради това, че са живели в много различни климатични зони. Това им е позволявало да оцелеят в променените условия, които обикновено пречели на оцеляването на други цивилизации", заключава Петри.