NASA със сензационни открития за екзопланетите: Но какво не споделиха?

NASA направи сензационно разкритие вчера. Намерени са седем нови планети, подобни на Земята извън нашата Слънчева система, а на три от тях е възможно да има вода и дори океан. От агенцията съобщиха, че тези планети са в орбита на зона подходяща за живот около звездите в системата Trappist-1, на 40 светлинни години разстояние от Земята. А през следващите десетилетия може да се открият и доказателства, че съществува живот на тях — заявиха снощи учените от конференция, организирана от НАСА — посветена на големи открития извън нашия Слънчева система. "Открити са седем планети с размерите на Земята. И са отдалечени само на 40 светлинни години.  Намират се в три зони. Учените смятат, че най-малко три от тези седем планети има вода. И е само въпрос на време да бъдат посетени в обозримо бъдеще", гласи становище на учените.

Какво остана обаче скрито?

NASA категорично опроверга твърденията, че там може да има извънземни форми на живот, но учените не изключват и подобна вероятност. При все това става въпрос за низши, а не за висши форми като хората. Второто, което учените не коментираха, бе наличието на атмосфера там. Въпреки че е спорно, доколко тези екзопланети имат атмосфера като нашата. Все пак учените се надяват едно подобно откритие да даде възможност за разреждане на Земята, която става пренаселена. "Това е невероятно! Системата от планети е просто уникална. И не само защото намерихме толкова много от тях наведнъж. Но и защото те са учудващо сходни със Земята. Планетите са близо една до друга и са много близо и до звездите си. А това  напомня, да речем, на спътниците около Юпитер", заяви един от специалистите. Британският астроном д-р Крис Копервит от университета "Джон Мур" в Ливърпул, който е част от международния екип, каза, че това е повече от голямо откритие. "Откриването на повече скалисти планети, на които температурата на повърхността е такава, че позволява съществуването на вода в течно състояние, прави това откритие още по-вълнуващо", казва д-р Копервит за "Индипендънт". [caption id="attachment_509258" align="aligncenter" width="487"]NASA откри седем нови планети NASA откри седем нови планети[/caption]

Едно различно слънце

Ако човек се намери на някоя от тези планети, тя би му се видяла доста по-мрачна, защото светлината там е 200 пъти по-малка от светлината на Слънцето. "Ще бъде като нещо като здрач, но въпреки това, би било достатъчно топло, с оглед на това, че до тях докосва постоянна енергия от слънцето", казват изследователите. Всички тези планети са по-близо до звездата Trappist-1, отколкото е Меркурий до Слънцето в нашата слънчева система. А звездата, която се вижда от тези планети би изглеждала 10 пъти по-голяма от нашето Слънце, и човек би я виждал вероятно в розово. NASA със сензационно разкритие за екзопланетите! Но какво остана скрито? - Снимка 2 Това, обаче, не означава, че техните потенциални "жители" биха гледали звездата по същия начин, защото най-вероятно ще са от различен вид, твърдят учените. Дали са забелязали и форми на живот там, от NASA засега упорито мълчат по въпроса.