Президентът на Беларус е силно притеснен от нова руска инвазия

Путин и Лукашенко никога не са били първи приятели, така че мнозина твърдят, че връзката им е "брак по сметка", казано образно.Въпреки това доскоро двамата демонстрираха взаимно уважение и Русия не изглеждаше склонна да преминава границите. Но този път беларуския лидер направи грешка, която накара руснаците да преразгледат отношенията си с Минск. На пръв поглед един от най-големите съюзници на Москва в последните десетилетия е Беларус. Тази държава, която и днес не е членка на Съвета на Европа и с това не попада под юрисдикцията на Европейския съд за правата на човека, от 1994 г. е под контрола на Александър Лукашенко.

Между чука и наковалнята

Мнозина го описват като последния европейски диктатор, а продължителното му задържане на власт, му е разрешено с отпадането на опозицията. А това позволи на руснаците чрез различни субсидии да прехвърлят десетки милиарди долари в Беларус от 90-те години насам. Същевременно Лукашенко умееше да се възползва от параноята на своите съседи и страховете им между Запада и Москва, за да получи по-добри условия, когато станеше въпрос за преговори. Въпреки това, журналистите на "АР" твърдят, че отношенията между Путин и Лукашенко са се влошили до такава степен, че е възможно Русия да организира преврат срещу Лукашенко. Очевидно нервен заради руските намерения, Лукашенко наскоро увери нацията, че няма да се стигне до война с Русия. В статията на репортерите обаче се твърди, че на Путин му е дошло до гуша от това Лукашенко да се прави на руски съюзник и да използва това, за да си осигурява ниски цени за газ и петрол, а от друга страна да флиртува със Запада.

Икономически войни

За влошаването на отношенията между двете страни се заговори, когато Минск протестира сметката за газ — 550 милиона долара. От своя страна Москва спря петрола. В отговор Лукашенко се отказа от приятелските визити в полза на Русия, в повече от 80 страни. А Кремъл разпореди край на безвизовия режим и свободното движение и постави граничен контрол между държавните граници. Скоро след това петролът за Беларус също спря. [caption id="attachment_509023" align="aligncenter" width="557"]Лукашенко в ужас, че Русия може да анексира Беларус Лукашенко в ужас, че Русия може да анексира Беларус[/caption] Последваха редица други действия, като например — Беларус повдигна обвинения срещу руски чиновници, а Русия забрани вноса на определени беларуски продукти. Икономическите спорове между двете страни не са новост, но обикновено Москва се предаваше, за да има "мир в махалата" — досега. Поради това, Лукашенко се опасява, че властта, която има над Беларус бързо ще изчезне. Особено ако се намали жизнения стандарт. Затова публично попита руснаците "Защо са го хванали за гърлото", и заяви, че "Беларус няма да бъде анексиран". На Лукашенко му е ясно, че не може да се справи с руска военна агресия, особено след като руснаците демонстрираха на какво са способни с Крим.