Ким Чен Нам е убит, но причините са неясни

Смъртта на Ким Чен Нам изглежда като добре подготвено убийство, излязло от страниците на шпионски роман: Член на севернокорейската управляваща династия Ким — Ким Чен Нам, полубратът, който живее в изгнание умира при мистериозни обстоятелства. Той се чувства зле на летище в Малайзия, оплаква се, че е задушен с химикали и пада мъртъв. Но, както е в повечето случаи със Северна Корея, засега неизвестните са много. Азиатски експерти се опитват да разберат кой и защо е убил Ким Чен Нам.

Ето и големия въпрос: Мотивът

Ким Чен Нам е комарджия и плейбой с наднормено тегло и в миналото създава много грижи за Пхенян: Многократно се опитва да се промъкне незаконно в "Дисниленд" в Токио. Критикувал публично брат си, но като цяло е смятан повече за досадник, отколкото за съществена заплаха за стабилността на Северна Корея. Защо е нужно на Ким Чен Ун да изпада в толкова неприятна ситуация, като организира рисковано убийство на своя кръвен роднина на чужда земя? Без да дава подробности, южнокорейската разузнавателна служба информира днес, че е имало депутати от Севера, който цели пет години се опитват да убият Ким Чен Нам. И разкриха и мотивите им

"Параноята" на Ким Чен УН спрямо незаконния му полубрат.

За ръководството в Пхенян отдавна се твърди, че е психически нестабилно. Някои среди в Сеул се питат дали Ким Чен Ун не се е разгневил, след като южнокорейски вестник писа миналата седмица, че през 2012 г. Ким Чен Нам се опитал да избяга в Южна Корея. Южнокорейската разузнавателна служба отрече това, но все още стои открит въпросът: Дали е възможно обществените спекулации, че член на династията Ким иска да избяга в омразния Юг е вбесила до толкова лидера на Северна Корея, че да поиска смъртта на брат си?

Защо летище в Малайзия?

Много по-лесно би било такава важна цел да бъде ликвидирана на не толкова публично място. Възможното обяснение може да бъде открито в друг докла на южнокорейската агенция: Китай отдавна осигурява защита на Ким Чен Нам и неговото семейство в постоянен дом в Макао. Анализаторите смятат, че Пекин гледа на Ким Чен Нам като на потенциален лидер в случай, че севернокорейския режим да се срине. Тъй като в Макао мерките за сигурност са строги, а областта е под китайски контрол убийството е доста трудно. В Малайзия обаче убийците могат да действат много по-безопасно. Южнокорейската разузнавателна агенция твърди, че две жени, вероятно агенти на Северна Корея, са нападнали Ким, след което са избягали. Японски медии цитираха правителството в Токио, че тези жени може би вече са мъртви. Нищо от това не е потвърдено.

Северна Корея мълчи

Северна Корея не е казала нищо официално, но това не е необичайно. Специалистите по пропагандата в страната са майстори в съобщаването само на факти, които възпяват семейство Ким като еталон на добродетелността. Сега това не е така. В Китай обаче са бесни заради убийството на севернокорееца, с когото поддържат тесни контакти. Така че със сигурност ще има някаква реакция от Пекин. [caption id="attachment_508534" align="aligncenter" width="537"]Кой поръча смъртта на Ким Чен Нам Кой поръча смъртта на Ким Чен Нам[/caption] Най-тежкото наказание обаче би дошло от Вашингтон. Южнокорейски анализатор казва, че убийството може да убеди Конгреса на САЩ да включи Северна Корея в списъка на страните — финансиращи тероризма, и така допълнително да изолира тази държава.