Феномен край Северното сияние (Невероятна история)

Гласувайте за статията

Турист снимал Северното сияние, когато е чул звук, от който замръзнал

Северното сияние, е уникален феномен, но фотограф разказва невероятна история. Пътешественикът и фотограф, Оливър Райт, записал необичаен звук в северната част на Швеция, който напомнял на звук от „Междузвездни войни“. И той вярва, че звукът е предизвикан именно от Северното сияние.

Райт, който работи за Lights Over Lapland, чул необичайните звуци, когато за Коледа отвел група хора да видят феномена Северно сияние в Северна Швеция.

„Стоях под интензивния поток на Северното сияние, когато чух този звук“, заяви той за Spaceweather.com.

Той твърди, че първоначално му се е сторило, че звукът може би идва от далекопроводите, които били в непосредствена близост. Оказало се, че и хората около него също чували шума. Тогава, както казва той, се приближил до далекопроводите и записал звука с помощта на смартфон.

Според Райт шумът се засилвал, когато се приближавал до далекопроводите и намалявал, когато се отдалечавал. Той добавя, че и на предишните обиколки е чувал същия шум, но сега за първи път го е записал.

Но Оливър не е единственият човек, който се шокира от звуците на Северното сияние, а напротив.

В хода на историята, хората често са говорили за тези звуци, определяйки ги като стрелба, шушнене, шум или свирене. Датският изследовател Кнут Расмусен, косвено споменава през 1932 г. като говори за народните обичаи на гренландските ескимоси, както и канадския антрополог Ернст Хоукс още през далечната 1916-та година. Корнелиус Тацит, историк от стария Рим, също пише, че хората от Севера твърдели, че са чували същите тези звуци.

Мистериозното звучене

Има различни теории за местните електростатични явления на Земята, които възникват като следствие от Северното сияние. И засега те най-добре описват произхода на тези необичайни звуци. Но учените все още не са съгласни за генезиса на тези мистериозни звуци.

Според тях невероятно е някакъв звук да бъде произведен в сиянието. И същият да може да се стигне до Земята, защото на звука би било необходимо много повече време, за да пристигне.

Северното сияние има звук?

Северното сияние има звук?

Това означава, че тези частици или геомагнитното нарушение, което произвежда звука са много по-близо до Земята. Финландските изследователи от университета Алто преди няколко години установили и местонахождението на звуците. Според тях те възникват на около 70 метра над земята. Изследователите установили местонахождението им чрез инсталиране на три отделни микрофона на местата, където са записани звуците на Северното сияние. След това сравнили звуците и определили местоположението на източника на звука.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар