Барак Обама се разплака на сбогуване (Какво каза в прощалната си реч)

Гласувайте за статията

Барак Обама се сбогува със сълзи на очи с Америка

Барак Обама се разплака на сбогуване.  Президентът на САЩ избра да произнесе своята прощална реч в родния си град Чикаго. Речта му беше и като прошка, и като призив за мобилизация.

След осем години прекарани в Белия дом, той се върна в родния Чикаго с последно съобщение, което беше като отговор на „Yes we can“ — „Да, ние можем“  от  първата му кампания, на „Yes we did“ — „Да, ние успяхме „в прощалната му реч.

Около 18 000 човека са присъствали на речта, а билетите за събитието са се препродавали за повече от 1000 долара.

В прощалната си реч Обама говори за икономическите успехи, легализирането на еднополовите бракове, възстановяването на дипломатическите отношения с Куба и ядрения договор с Иран. Той избягваше директно да критикува своя наследник Доналд Тръмп, но отхвърли разделението, което характеризира политиката на САЩ и поиска по-голяма всеобхватност срещу реториката на Тръмп.

„САЩ имат огромен потенциал, но той ще бъде реализиран, само ако работи нашата демокрация. Само ако нашата политика отразява мисленето на нашия народ. Само ако всички ние, независимо от партийната принадлежност, помогнем да се възстанови чувството за общност, което толкова много ни трябва сега.”

Като първи чернокож президент в историята на САЩ, Обама призна, че неговото председателство не е успяло да победи расизма в САЩ.

Говорейки за международните отношения, той прецени, че световния ред не е предизвикан само от тероризма. Но и от „автократи в чужди столици“. „Тези хора виждат заплаха за властта си в свободните пазари, отворените демокрации и гражданското общество“, каза Обама.

Многократно прекъсван с овации от публиката, Барак Обама не успя да сдържи сълзите си. И заговори за семейството си — съпругата си Мишел и двете си дъщери, както и вицепрезидента Джо Байдън.

Барак Обама се оттегли със сълзи от властта!

Барак Обама се оттегли със сълзи от властта!

Що се отнася до Доналд Тръмп, той поема поста на 20 януари. А Обама, въпреки че обяви пълното си оттегляне от политиката, може все пак да остане активен чрез своята фондация. Или дори директно ангажиран, какъвто беше случаят с неговия предшественик Джими Картър.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар