Огнян Герджиков проговори за премиерския пост (Поема ли служебния кабинет?)

Гласувайте за статията

Огнян Герджиков разкри дали ще оглави служебния кабинет

Спекулациите относно новия премиер в служебния кабинет на Румен Радев не спират. Новият президент още не е встъпил в длъжност, а новия кабинет не е избран, но за негов премиер се сочи Огнян Герджиков. Самият той обаче не изглежда да е много наясно с факта, че може да прави кабинет. Още повече, че не е бил и официално поканен.

В сутрешния блок на БНТ професорът заяви, че донякъде е изненадан от новината, защото според него има доста по-сполучливи фигури от него, които могат да оглавят служебния кабинет.

Той не отрича, че е имало предварителен разговор, но не е казал нито „да” нито „не”. Според професор Герджиков съставянето на кабинета е изключително право на президента Румен Радев.

Герджиков смята, че Радев ще търси баланс при съставянето на кабинета. На въпроса дали има политическата криза у нас, той отговаря, че според него такава няма. „Това, че имаме кабинет в оставка е нормален процес. Драма ще има, когато минат изборите и се избере нов парламент, а той не успее да излъчи правителство“, коментира Герджиков.

Що се отнася до отказа на Росен Плевнелиев да състави служебен кабинет, чието действие ще продължи три седмици, Герджиков казва, че по този въпрос в конституцията няма срок за това. По негово лично мнение, президентът Плевнелиев не е нарушил конституцията, в противен случай”Би се получил планетарен парадокс” коментира той.

Що се отнася до процедурата по конституция, президентът Румен Радев ще встъпи в длъжност на 22 януари. След това той има срок от една седмица, за да назначи нов служебен кабинет. А едновременно с това трябва да разпусне и парламента. След разпускането на парламента ще се проведат избори в края на март или началото на април и новия президент трябва да връчи мандат за ново правителство.

Огнян Герджиков коментира още и промените в изборната система. Според него, прекрояването на избирателната система в мажоритарна за три седмици, е много рисковано начинание, защото правенето на закони е изключително деликатен процес изискващ време.

Огнян Герджиков проговори за премиерското назначение

Огнян Герджиков проговори за премиерското назначение

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар