Китай променя тона към Америка, Тръмп пред сложна криза

Смяна на политиката на Китай към Америка може да настъпи след встъпването на Доналд Тръмп на власт. Фактът, че американския президент си позволи да говори с тайванската премиерка, предизвика нещо повече от дипломатически скандал. Отношенията между двете страни бързо се влошават, а Америка очевидно не е склонна да отстъпи. Затова, ако САЩ реши да се съюзява с Тайван, Китай смята да пусне в ход Северна Корея. А ето и възможните сценарии:

Без резолюция на Съвета за сигурност

Поради изолацията на икономиката на Северна Корея, международните санкции нямат никакъв ефект върху Пхенян. Затова Съветът за сигурност е мястото, откъдето се изпращат заплахите до Северна Корея. Тази година Съветът за сигурност два пъти гласува за санкциите, които засегнаха най-печелившата част от икономиката на Северна Корея. Въпреки това, ефективността на санкциите, които налага Съвета за сигурност, зависи само от единството на постоянните членки на Съвета за сигурност. Ако американците приемат посещение на тайвански високопоставени служители, китайците тогава ще наложат вето на бъдещите санкции срещу Северна Корея.

Пренебрегването на санкциите

Ако санкциите от март бяха "снайперистки изстрел", тогава резолюцията 2321 на Съвета за сигурност на ООН е топовен удар за икономиката на Северна Корея. Страните — членки на Организацията на обединените нации не могат да изнасят или внасят стоки от тази страна и трябва да ограничат дипломатическите си представителства. Износът на въглища от Северна Корея (най-доходоносния бизнес на режима) е ограничен до 400 милиона долара. Износът на други метали е забранен. Смята се, че севернокорейският режим губи допълнителни 700 милиона долара от това, но не изглежда Ким Чен Ун да се притеснява от това. Тези мерки обаче имат смисъл, само ако всички ги спазват. Без Китай, санкциите няма да имат ефект. А ако Китай откаже да ги спазва, тогава всичко ще се върне към нормалното си положение и в Северна Корея.

Пълна промяна на отношението на Китай към Северна Корея

Ако Тръмп реши да има близки приятелски отношения с Тайван, Китай може напълно да промени позицията си за ядрената програма на Северна Корея. Именно този сценарий дава предимство на китайците в отношенията им със Съединените щати. Пълното приемане на ядрената програма на Северна Корея ще представлява обрат на 180 градуса в международната политика. И именно това би трябвало да разтревожи властите във Вашингтон, въпреки че е факт, че и китайците държат Корейския полуостров да остане без това опасно оръжие. [caption id="attachment_502856" align="aligncenter" width="574"]Ако Тръмп не се кротне, Китай ще смени тона към Северна Корея Ако Тръмп не се кротне, Китай ще смени тона към Северна Корея[/caption] Въпреки че разговора на Тръмп с тайванската премиерка бе класифициран като "приятелски чат", новият американски президент трябва да определи какви ще бъдат отношенията на САЩ с Тайван. Дали подкрепата за Тайван е по-важно от цялата сигурност на Тихия океан и приемането на факта, че Северна Корея може да стане ядрена сила?