Анкара продължава с чистката, но дали зад желанието за пречистване, не стои желанието за диктатура?

Кой стои зад военния преврат и защо Ердоган и Анкара толкова яростно се хвърлиха да прочистват всички етажи на държавните институции. И най-вече: Защо Ердоган редом с военните, осъди учители, интелектуалци, писатели, учени и професори, обявявайки ги за замесени в преврата? Превръща ли се Ердоган в новия Саддам или Кадафи? Много въпроси се появиха след атентатите, но най-притеснителен е курсът, който Турция поема — все по-далеч от Европа и от НАТО.

Анкара и "Инджирлик"

Преди дни, световните агенции предадоха едно изключително притеснително изявление — американската военна база "Инджирлик" е обсадена от протестиращи, които искат да изгонят натовските военни. Няколко хиляди души организираха протест пред входа на военната база "Инджирлик", която се намира в близост до южния турски град Адана, от който е отправено искане до властите в Анкара за нейното закриване. Участниците в протеста скандираха повече лозунги, сред които и "Инджирлик — център на преврата", "Ние изпращаме послание до неприятелска Америка", "По дяволите Америка" и "По дяволите Израел". Организаторите на протеста заявиха, че базата "Инджирлик" не служи за защита на Турция, а на Израел и че американците я използват, за да убиват своите мюсюлмански братя в Ирак. Те твърдят и че по време на опита за военен преврат в Турция на 15 юли, от "Инджирлик" са летели самолети — цистерни, които снабдявали с гориво главните организатори на преврата. Базата "Инджирлик" се използва от силите на антиджихадиската коалиция, водена от САЩ, за извършване на въздушни удари срещу позиции на групата Ислямска държава (ИД). Тя обаче не е единственото място, което бе заклеймено от привържениците на режима и за което почти не се говори. И което след десетилетия вероятно ще бъде най-позорното клеймо на диктатора.

Гробище за предатели

Скрито в задната част на строителната площадка, край едно ново убежище за кучета в източната част на Истанбул се намира прясно изкопан, гроб — първи в новите "гробища за предатели", създадени специално да приемат телата на заговорниците, които бяха убити на 15 юли след неуспешния преврат. [caption id="attachment_488592" align="aligncenter" width="586"]Анкара затваря Инджирлик и открива свое гробище за предателите на преврата Анкара затваря Инджирлик и открива свое гробище за предателите на преврата[/caption] В рамките на една седмица след опита за преврат в Турция, при който загинаха около 290 души, общината обяви намерението си да открие гробище специално за тези, които са участвали в събитията — хората, които официалните лица белязаха като предатели, които не заслужават подходящо погребение. Смята се, че около 24 заговорници са били убити само една нощ. Властите "запазват това пространство и го нарекоха гробище на предатели. Минувачите ще ги кълнат", заяви кметът на Истанбул Кадир Топбаш, чието изказване се предаде от агенция Доган.