Реджеп Ердоган е изключително многолика фигура за турското общество и може би най-влиятелния след Ататюрк

Въпреки че на Европа никак не й харесва религиозния курс, към който поема доскоро светската Турция, начело на държавата стои лидер, който буди възхищение и у най-големите си противници. Реджеп Ердоган е политик, чието управление със сигурност ще влезе в учебниците по нова световна история. И държавник, който, макар и да влудява европейските си партньори с действията си, успява да държи здраво юздите на една доста нестабилна и размирна страна.

Кой всъщност е Реджеп Ердоган?

Наричат го султан Ердоган, а историята на живота му е като излязла от приказките на Шехеразада. Роден в изключително бедно семейство, дълги години бъдещия президент на страната живее в бедност и аскетизъм. Това силно повлиява на възпитанието и възгледите му по-нататък. Той изповядва патриархален аскетизъм и сунитски ислям. Освен това е човек от народа, надарен с рядко остроумие и изключителен талант да владее масите. Именно това го изкачи и по пътя към върха. Малцина знаят, че в първите си години от живота, Реджеп Ердоган изхранва себе си и семейството си като уличен продавач на гевреци. При това предлага стоката си в бедния квартал Касим паша, разказва сръбския дипломат Душан Спасович. Пътят към властта е дълъг и труден, но амбициозния политик не се отказва. Малко по-малко той се издига до поста кмет на най-големия евразийски град Истанбул, а след това и до лидер на Партията на справедливостта и развитието. За него семейството е от огромно значение, затова и отделя огромно внимание на децата и съпругата си. Макар да ги държи далеч от прожекторите, президентът се старае да осигури и на синовете, и на дъщерите си, най-доброто образование в света.

Султан Ердоган

За разлика от Ангела Меркел и Владимир Путин, които дълги години са вътре във властта и поемат механизмите на две относително стабилни страни с ясно изразени политически курсове и функциониращ държавен апарат, когато преди 12 години Ердоган поема властта в Турция, държавата се разпада. Срещу човека от народа са всички - армия, държавен апарат, бизнес елита - никой не желае Реджеп Ердоган начело на страната, която освен това е и пред разпад. Президентът изживява огромни трусове по време на първия си мандат, но успява са постигне целите си. [caption id="attachment_487519" align="aligncenter" width="586"]Кой е султан Реджеп Ердоган и какво не знаем за него? Кой е султан Реджеп Ердоган и какво не знаем за него?[/caption] Той примамва бизнеса и елита, провежда чистка в държавния апарат и печели армията на своя страна, с идеите за по-могъща Турция. Не може да се каже, че президентът не е изпълнил своите обещания във всяко едно отношение, но фактът, че пое курс към не толкова светско управление на страната и направи опит да наложи пълна диктатура, разгневиха армията. След преврата, още по-голяма диктатура, или нова демокрация ще се случи, предстои да стане ясно.