Ако се чудите за какво обичат да общуват двата пола в интернет, ще узнаете, че наистина има съществени разлики в поведението им. Троловете нямат никакъв шанс вече, посочва изследване по метод, характерен за компютърната лингвистика. Причината е, че всеки от двата пола бързо се издава с начина си на комуникация. Ако някой мъж реши да се представя за жена, той веднага ще бъде разконспириран, стига насреща му да стои наблюдател с добра преценка. Жените пък рядко имат шанс да звучат авторитетно на тема политика, ако не са достатъчно навътре в материята, понеже принципно тя не е сред предпочитанията им при общуване в мрежата. Едва ли ще ви учудим, ако ви кажем, че и онлайн те нищят основно съседката, приятелката и жената на колегата – клюките ги вълнуват повече от обществено значимите теми. 52 хиляди потребители на Фейсбук са анализирани при направените изводи. Лингвистите са установили, че дамите залагат на по-мек и деликатен език, вежливи са и обикновено са склонни да бъдат съпричастни към тревогите на околните.
Силният пол е настроен далеч по-агресивно, включва се разпалено в актуални спорове и предизвиква конфликти с останалите. От друга страна, не може без нежното присъствие и мнение, тъй като представителките му предимно се занимават с въпроси, свързани с човешкото поведение, постъпките на познати и далечни, както и психологията на заобикалящия ни свят. А мъжете чудесно ги допълват, като се задълбочават в абстрактни разсъждения и социални дискусии, които касаят всички нас, а не само отделния човек.
Не на последно място, не бива да пропускаме факта, че жените използват онлайн пространството, за да се информират за качествените продукти. Те проучват пазара и тогава купуват – една наистина добра новина за половинките им! А и както се оказва, според запитванията и проверките, слабият пол прекарва доста повече време в интернет, би било доста неприятно, ако само си губи времето там, нали?! Интересно е да се обърне внимание и върху дежурните думи и емотикони, които обичат да употребяват двата пола. Дамите изразяват откровено емоциите си – те се чувстват длъжни да опишат състоянието си с определения като „щастливи“, „развълнувани“, „трогнати“, „обичащи“ и т.н. Често демонстрират лични преживявания със своите роднини и приятели. Описват събитията с преувеличения, натъртвайки на тях, че нещо е „ужасно готино“, „многоо е“, „толковааа е хубавооо“. Мъжете боравят с по-сухи „термини“. Те споменават правителството, данъците, партиите, а и наблягат върху спортните новини, както и конкретни видове състезания, например европейското първенство по футбол. Като се тегли чертата, ясно се набива на очи, че дамите имат топъл език, а мъжете са привърженици на по-студения речник. Закономерни и категорични ли са разликите Повечето са запознати с психологическите черти, които отличават мъжете и жените. За да се фокусират върху определени теми, техните подбуди идват не само от характера, възпитанието и мирогледа. Всъщност полът определено има значение, а вечните противоречия между Марс и Венера въобще не са измислица на изследователите на човешката душа. Но въпреки тази привидна несъвместимост, двата пола перфектно се допълват. Трябва обаче да се отбележи, че при някои, характерните белези не са толкова отчетливи и реално може да се говори за смесване на двата типа маниери. Представителната извадка при всички случаи ще е по-ярко изразена все пак, а и подобни различия интересуват масовите проучвания, затова и именно те се взимат предвид. Източник: Epis.bg