След скандала с източването на Фонда за лечение на деца – какво следва?

Гласувайте за статията

Би Ти Ви разкриха схема за операции с цел източване на Фонда за лечение на деца — какво следва?

Скандални разкрития за лекари и дистрибуторски фирми за безумно скъпа медицинска техника, направиха вчера репортери на Би Ти Ви. Родни специалисти превръщат помощта за деца със специални нужди в търговия, а целта е източване на колкото се може повече средства от фондовете за лечение. Не само Фонда за лечение на деца, но и на други организации.

Липсата на контрол върху дистрибуторите, които доставят медицински материали от чужбина, пък превръща в непосилно скъпи нужните стави, пирони и други средства, от които пациентите се нуждаят. Накрая много от тях са принудени да вземат заеми, или да разчитат на милостиня, тъй като не са в състояние да заплатят цената.
За капак се назначават операции, които се оказват абсолютно ненужни, купуват се материали, от които няма никакъв смисъл, а цената е — животът и надеждите на всяко отчаяно семейство, което се бори за детето си или за свой близък.

Схемата е проста — определени специалисти, които консултират различни фондове и здравни организации, дават становище за нужна или ненужна операция. Разходите свързани с тях са астрономически и често се плащат именно от организации като Фонда за лечение на деца.

Все по-често родители настояват децата, които се нуждаят от лечение или специални операции, да бъдат лекувани в чужбина. Причината – астрономическите разходи, които се формират от лекарите тук. Както и не толкова внимателното отношение към пациентите у нас. Не говорим само за деца и бебета, но и за възрастни хора, които също се оплакват от обидно и пренебрежително отношение.

След скандала с Фонда за лечение на деца - какво следва?

След скандала с Фонда за лечение на деца – какво следва?

Хипократовата клетва гласи: „Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща. Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.“ С тъга обаче мнозина отбелязват, че лекарите се отнасят към лечението като към бизнес, а не като призвание, което са избрали, за да лекуват хората. Когато това засяга възрастни и стари хора е обидно. Когато засяга деца е акт, достоен за презрение. А системата очевидно има нужда от коренна промяна. И въпросът е – как министрите ще променят нещата, за да получат не само малките, но и големите паценти нужното внимание, грижа и адекватно лечение? И кога лекарите ще започнат да получават достойно възнаграждение за труда си, за да спрат да участват в подобни скандални схеми?

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар