Бягство от Северна Корея – истинската история на двама войници, успели да избягат от там

За Ким Чо Ир, бивш войник и Чунг Куанг Ил, един от малкото, които са имали късмета да оцелеят прословутите държавни затвори, бягството от Северна Корея е невероятен късмет. В интервю за британския вестник "Express" двамата корейци са открили, как наистина изглежда живота в най-изолираната страна на света. Към средата на деветдесетте години Чунг Куанг Ил, който е търговец по професия, бил обвинен, че е шпионин на Южна Корея. След 10 месеца тежки изтезания, признал всичко, в което го обвинявали, въпреки че не бил виновен. След признанието бил осъден на три години тежък труд в лагер. Все още си спомня за мъченията и тормоз. "Измъчваха с нещо, което затворниците наричаха "гълъбови изтезания". Ръцете ни връзваха зад гърба на стълб и така да не можеш нито да седиш, нито да стоиш, а цялото време прекарваш в полусвито състояние. Това продължаваше с дни", разказал той за британски" Express". Неговата агония е завършена след три години затвор, но изтезанията, които е преживял там никога няма да забрави. "Три години са като десет, когато сте в лагер за принудителен труд. Всеки ден е като цял месец. В една малка сграда 40 души спяха, ядяха и работеха. Това е наистина неописуемо", казва Куанг Ил. Когато най-накрая бил освободен, Куаг Ил научил новина, която само добавила сол на раната. Съпругата му се развела с него, и като му обяснила по-късно била принудена на това. След разкритието, че всичко, в което е вярвал е лъжа, Куанг Ил избягал в Китай.

Терор над военните

Режимът на Ким Чен Ун не е по-малко жесток и към войниците, които служат в армията, с която се гордее Северна Корея. И те, както и обикновените граждани или политически опоненти, могат да бъдат жестоко наказвани. Един от примерите е и бившият войник Ким Чо Ир. Той живее днес в южно предградие на Лондон, в което живеят 20 000 преселници от Южна Корея и около 600, които са успели да избягат от Северна Корея, затова се нарича и "Малката Корея". Той все още си спомня събитията от Северна Корея. [caption id="attachment_481882" align="aligncenter" width="576"]Бягство от Северна Корея: Избягали войници разказват Бягство от Северна Корея: Избягали войници разказват[/caption] "Караха ни зимата да правим лицеви опори над резервоари със студена вода. Още едно от честите наказания е да носим големи матраци по нанагорнище, или тежки оръжия, също по наклони. Пребиванията бяха обичайни. Можеха да ни правят каквото си искат", заяви пред британските медии той. Желанието да се включи в армията се появило поради илюзията за добър имидж. Когато взел решение да стане войник бил много горд. Тогава вярвал, че войниците защитават народа и че са герои, но както се казва "мозъците им били промити". "В училище бях учен да обожавам Ким Чен Ир или Ким Чен Ун. Казваха ни, че нашият лидер е голям човек и че други страни искат да унищожат неговия режим, защото са ревниви. Отидох в армията, за да стана герой", разказал той. Но още първата нощ в армията осъзнал колко греши. Всички подаръци, които получил, преди да замине му са били откраднати, а когато попитал защо, бил наказан с бой. Осъзнал, че гладът в армията е огромен и че войниците, вместо да пазят народа, крадат храна от фермите. Накрая успява да избяга със свои съратници през Китай и никога не се връщат обратно.

Посветили живота си, за да помогнат на Северна Корея

След успели да избягат от режима на Ким Чен Ун, бившият войник и търговецът решили всеки по свой ​​начин да се борят, за да помогне на тези, които все още живеят в Северна Корея. Куанг Ил днес живее в Южна Корея и контрабандно разпространява западна музика и филми в някогашната си родина, а бившият войник, избягал в Лондон, издава вестник "Освободете Северна Корея". Те се надяват, че техният труд ще събуди тези, които все още живеят в най-изолираната страна в света и че ще ги тласнат към революция срещу диктатора Ким Чен Ун.