Топ пет на най-елитните специални части

Елитните специални части са най-ефективни бойни единици във всяка световна държава. Те отиват там, където редовната армия не може да стъпи, проучват потенциалните заплахи, неутрализират стратегическите цели и изпълняват героични спасителни мисии. Става дума за най-добрите сред най-добрите. Задачата за класифициране на най-добрите световни специални части е много трудна, но по избор на Business Insider отсяваме пет от най-добрите. Някои от тези единици, се открояват над останалите, че поради своя безупречен резултат, а и заради страха, който провокират у своите опоненти. Техните членове са минали и минават през строги тренировки, които са създадени така, че могат да бъдат преминати само от най-добрите. В свят, в който значението на броя на войниците вече не е гаранция за ефективност, тези елитни войници осигуряват най-важното – всичко да завърши както трябва. На всяка цена. А ето и петте най-добри специални части.

Британската "Special Air Service" – "SAS"

Британските специални части се делят на морски и пехотни, а SAS е пехотна версия, чийто лозунг "Who Dares Wins "е добре познат в света. Запитан за важността на ролята на "SAS" в боевете по инвазията в Ирак, американският генерал Стенли Маккристъл казал кратко и ясно: "Бяха ключът за всичко. Много неща нямаше да направим без тях".

Британският еквивалент на американските "SEALS" — "Special Boat Service" или "SBS"

Това са военноморски специални части. При селекцията за влизане в тази единица, кандидатът трябва да премине през ада — тестване в тропическите гори на Белиз, т.е. тренировки за оцеляване в борба, които включват и брутални изтезания и разпити на кандидата. Всеки кандидат има право само на два опита, за да премине тестовете. При провал повече не се допуска.

Американските "SEALS"

За тях мнозина помнят, каква беше ролята им в Пакистан и при елиминирането на прословутия лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен. За да стане част от този елитен екип, кандидатът още преди тренировка трябва да може да направи следните упражнения: 42 лицеви опори и 50 коремни преси за минута. След това трябва да избяга 2,4 км за по-малко от 11 минути. И това е само загряване ... По-интересното в техните строги тренировки е примерът с пиене на кръв от кобра при упражненията за оцеляване в джунглата. Такава тренировка те правят заедно с тайландската флота по време на съвместните военни учения "Cobra Gold" в 2014 година.

Руските ALFA

Руските "ALFA" са част от Федералното бюро по сигурност "FSB" и едни от най-известните в света, както с резултатите, така и със страха, който предизвикват у своите противници. Става дума за елитна антитерористична единица, която още през 1974 г. се основава от КГБ. [caption id="attachment_481492" align="aligncenter" width="588"]Специални части - най-елитните бойни единици в света Специални части - най-елитните бойни единици в света[/caption]

Израелските "Sayeret Matkal"

Израелската единица "Sayeret Matkal" е една от най-елитните световни специални части. Тяхната основна задача е събиране на разузнавателни данни и често операциите им се осъществяват дълбоко зад вражеските линии. В техния лагер за новобранци всички кандидати преминават през брутални упражнения като постоянно се следят лекари или психолози. Само най-силните остават.