Greenpeace със скандални разкрития за трансатлантическото споразумение

Организацията за защита на околната среда "Greenpeace", публикувала части от Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство TTIP, за което в тайна преговарят САЩ и Европейския съюз. Според организацията Европа е подложена на изключително силен натиск и след подписването на договора ще бъде принудена да приеме по-ниски стандарти за защита на храните и околната среда от тези, които се прилагат в момента, и че преговорите трябва незабавно да бъдат прекратени. „В "Greenpeace" са огорчени от предложеното споразумение за търговско — инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ. Говорим за предоставянето на прекалено много власт на големите мултинационални компании в ущърб на обикновените граждани. Направихме това, за да започнем обществен дебат. Искаме да хвърлим светлина върху тези скандални и непрозрачни преговори. Невероятно е, че почти един милиард души в Европа и САЩ не знаят нищо за тези преговори, а окончателното споразумение ще засегне почти всички аспекти от живота им", каза Щефан Крюг, политически представител на" Greenpeace". Холандският" Greenpeace "публикува 248 страници текст, разделен на 13 глави, който включва почти половината от общото споразумение. Документите са датирани в началото на миналия месец, преди последния рунд от преговори в Ню Йорк.

Австрия твърдо срещу договора

Реакциите на някои европейски лидери не закъсняха. Австрийският канцлер Вернер Файман вече изтъкна, че Австрия в момента не може да приеме споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ. "Моята скептичност към TTIP се оказа оправдана съобразно най-новите разкрития", подчертава той в изявление, по повод публикуването на документите за преговорите във връзка с този договор. Файман е заявил още, че е доказано, че има повишена загриженост на гражданите, която трябва да бъде приемана сериозно. Също така, той казва, че Австрия няма да позволи нарушаване на социалните и екологични стандарти в областта на храните. "Отслабване на нашите стандарти няма да бъде допуснато", заявил и вицеканцлерът и министър на икономиката Райнхолд Митерленер. Той изтъкна, че има граници, които не бива да бъдат преминавани, и че Австрия ще даде зелена светлина за преговори, само ако бъдат осигурени високи стандарти и се постигне справедливо споразумение. И министърът на земеделието Андре Рупрехтер заяви, че Австрия няма да жертва своето земеделие, заради споразумението за свободна търговия. Той подчерта, че Европейската комисия трябва да води по-остри преговори и съобщи, че Австрия е готова да каже "Не" за TTIP. Митерленер припомнил, че, дори и да се постигне споразумение между САЩ и ЕС, националните парламенти и Европейския парламент трябва да гласуват за окончателния текст. [caption id="attachment_479422" align="aligncenter" width="597"]Greenpeace със скандални разкрития за TTIP Greenpeace със скандални разкрития за TTIP[/caption]

Защо в България няма обществен дебат?

В България няма обществен дебат за TTIP, нито пък е бил повдиган такъв до момента. Последните новини около проекта бяха, че правителството е поискало безвизов режим за българските граждани в САЩ, за да ратифицира проекта. Но така и не се стигна до широко огласяване на условията по споразумението, нито пък подробности какво ще ни струва приемането на една такава сделка в областта на хранително-вкусовата промишленост, екологията, здравеопазването и до каква степен TTIP ще удари по развитието на малкия и среден бизнес у нас.