Северна Корея изстреля ракетата си, а сега накъде?Северна Корея

наруши международните закони и изстреля междуконтинентална ракета. Пхенян обяви преди дни, че е изстрелял успешно сателит в Космоса, но специалисти са убедени, че става въпрос за нова междуконтинентална балистична ракета. Междувременно светът настръхна и насочи поглед към Ким Чен Ун. А какво следва оттук нанатък?

Разделяй и владей

Досега Ким Чен Ун разчиташе на протекциите на Китай, който от страх да не загуби позициите си на лидер в Азия, оставяше малката корейска държава, да сее раздор и отвлича вниманието на САЩ и Япония. В битката за влияние и други големи държави имаха полза от това Пхенян да държи заети САЩ. Това разделение между големите политически опоненти, даде твърде голяма на корейския лидер. И той започна да се превръща в голяма заплаха. Към днешна дата обаче ситуацията е прекалено сериозна, за да може великите сили да позволят на Ким Чен Ун да прави каквото си иска. Една от причините е фактът, че лидерът на Северна Корея заплашва света с ядрена война. Пекин може и да не вярва на Вашингтон, но нестабилността в корейската държава и заплахата от световен конфликт с непредвидими последици, не е нещо, което биха позволили да се случи. И е много вероятно да окаже сериозен натиск върху корейския президент, който доскоро пазеше като асо в ръкава си.

Врагове и приятели

Освен на Китай, Пхенян разчиташе много и на Техеран в борбата срещу САЩ. Както е известно обаче, след прекратяване на санкциите Иран предпочита да си търси нови партньори. И нищо чудно да се включи в коалицията срещу  Корея. Още повече, че пред заплахата от глобален военен конфликт, дори те не могат да останат безучастни. [caption id="attachment_470977" align="aligncenter" width="599"]Северна Корея изстреля балистична ракета. А сега? Северна Корея изстреля балистична ракета. А сега?[/caption] Петия ядрен опит на Северна Корея вече има своите последици. Япония наложи еднолично санкции срещу страната, ООН осъди акта. По всичко изглежда, че Пекин, Москва и Техеран този път няма да оставят Ким Чен Ун да продължава да изостря ситуацията и ще се намесят. А това може да доведе и до смяна на режима в страната.