ЕС маха визите за Турция, Анкара получи 3 милиарда евро и бежанцитеЕС

и Турция се споразумяха. Въпреки руско-турския конфликт, който изправи на нокти и цяла Европа, най-големия проблем си остават бежанците. А заради тях, Брюксел си стисна ръцете с Анкара и обеща 3 милиарда евро, ако те не напускат пределите на Турция към Европа. Споразумението включва, освен парична помощ в размер на 3 милиарда евро за 1 година, също така и премахване на визовия режим между Турция и ЕС. От Брюксел обещаха отваряне на 17 глава от преговорите и премахване на визовия режим от следващата есен. Премиерът на България Бойко Борисов преди няколко часа официално потвърди новината, като заяви, че безвизовия режим ще важи само за някои страни от еврозоната. Кои ще са извън списъка все още не е ясно, но предстои да се разбере съвсем скоро.

Какво обеща ЕС на европейските граждани?

"Нашият договор предвижда ясен план за своевременно възстановяване на ред на нашите общи граници", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск на съвместна пресконференция с турския премиер Ахмед Давутоглу. Той обяви, че ЕС ще осигури 3 милиарда евро помощ на Турция за бежанците. А също и че Брюксел много внимателно ще следи всеки месец действията на Анкара, не само по бежанския въпрос. "Тези три милиарда евро ще бъдат изразходвани за бежанците в Турция, това не са пари за Турция", заяви от своя страна турският премиер Ахмед Давутоглу. Той допълни още, че това е исторически момент и е най-важния за двете страни от 11 години насам.

Проблемът Сирия

Въпросът със Сирия също бе засегнат. Премиерът на югоизточната ни съседка заяви, че никой не може да даде гаранции за проблемите в Сирия и случващото се там, но обеща да направи всичко възможно, за да може страната му да осигури убежище на сирийските бежанци на тяхна територия. Също така смятат да предотвратят втора бежанска криза и да се справят с вече съществуващата. [caption id="attachment_464173" align="aligncenter" width="573"]Турция и ЕС си стихнаха ръцецете: Анкара получава 3 милиарда за бежанците и безвизов режим в Европа Турция и ЕС си стихнаха ръцецете: Анкара получава 3 милиарда за бежанците и безвизов режим в Европа[/caption] Брюксел и Анкара в момента са щедри на пари и обещания. Остава да видим дали ще успеят и да ги изпълнят.