Атентаторът Салах Абдеслам се е свързал със свои приятели

Вероятността атентаторът от Франция Салах Абдеслам да се е укрил в Белгия е много голяма. Днес там е обявено извънредно положение поради повишения риск от извършването на атентат като този във Франция.

Приятел на издирвания терорист Хамаз Ату заяви, че вероятно той в момента се укрива в Белгия и се заредил с експлозиви.

Досега Хамаз отричаше, че Салах има нещо общо с атентатите, но от изказването му става ясно, че Абдеслам е съпричастен към кръвопролитията във Франция на петък 13-ти.

Издирваният терорист е работил две години в белгийското метро, това обяви една от белгийските национални телевизии. Длъжността, на която той е бил назначен, е технически сътрудник. Салах Абдеслам е бил уволнен, защото няколко дни не се явил на работа.

Той планирал атенатите в Париж за началото на тази година. Това стана ясно от интервю, дадено от него за електронното издание на Ислямска държава. В него той заявява, че е пристигнал в Европа заедно с още двама терористи с цел да извършат терористични атаки.

Въпреки, че влизането на джихадистите в Европа не е лесно, Салах Абдеслам успял да влезе в Белгия заедно с двамата си приятели. Тримата мъже се снабдили с оръжия и експлозиви, но идеята им за атентат била осуетена от белгийските власти, които щурмували скривалището им. По време на щурма са били убити двамата съмишленици на Салах.

[caption id="attachment_463205" align="alignright" width="300"]Салах Абдеслам Салах Абдеслам е променил външния си вид[/caption]

В интервюто той добавя, че е бил издирван и американските власти. По време на спецакции за залавянето му са били арестувани мюсюлмани в Гърция, Белгия, Испания и Франция, които според думите му не са били съпричастни към подготовката за извършване на терористични актове.

По-рано днес стана ясно, че той е бил много уплашен по време на разговора си по скайп с тях. Салах споделил, че иска да се завърне в Сирия, пише Блиц. Той бил притеснен не само от това, че го издирват властите, но и от това, че лидерът на ислямистката групировка е бесен на него, защото не се взривил.