Кризата с бежанците се превърна в трагедия от грешки за ЕСКризата с бежанците

се превърна в истинска трагедия от грешки за ЕС. Докато властите в Берлин и Брюксел призовават за толерантност, приемственост и подкрепа за милионите мигранти, които нахлуват в Европа, в търсене на по-добър живот, правителствата на Балканите затварят граници, издигат огради и пращат армии, за да отблъснат онези, които прекосяват цяла Европа, в търсене на по-добър живот.

Фалшивите илюзии

Амнести Интернешънъл тези дни отправиха критики към Македония, че затваряйки границата си за бежанците, правителството създава условия за полицейско насилие и терор. Това, което всички пропускат обаче е, в какво се превръщат страните, където мигрантите акостират -т. нар. "бежански рай" след като стигнат до него. Малмьо в Швеция, е живият пример за неконтролируемото приемане на бежанци. В града стрелбите с оръжие, насилието, носенето на Калашников, както и размяната на ръчни гранати се превърнаха в ежедневие. "Мултикултурния рай", за който толкова тръбят западните медии, за Швеция е кошмар - парковете се превръщат в гета, вече има цели квартали, където полиция и армия не могат да стъпят, но в местните медии за това няма да чуете и думичка за тях. Причината е, че всичко това се случва в страна, където със закон е забранено да се критикуват решенията правителството. А точно масовата и безконтролна неевропейска имиграцията от Близкия изток и Африка е причината за огромния хаос и резкия ръст на насилието. Но това продължава да се крие и което е още по-лошо - никой не взема предпазни мерки срещу него, пише denesen.mk.

Договорът от Дъблин - трагедия от грешки

През 1990 година страните - членки на ЕС сключиха споразумение в Дъблин, че ще приемат безусловно всички бежанци от цял свят, които търсят убежище. Благородна и хуманна идея, която имаше и своите специални условности - държавите, приели на първа линия бежанците, да не прехвърлят проблема на други. Но европейските лидери пропуснаха две неща - на първо място, желанието на самите бежанци къде да се настанят и второ - риска от неконтролируемо нахлуване на мигрантски маси в общността и неспособността на по-малките страни да ги управляват. Днес Гърция, Македония и България, търпят критики, че не осигуряват адекватна грижа за мигрантите. Амнести Интернешънъл упреква балканските страни в бездействие, а бежанците протестират, че не искат да живеят тук и правят опити да продължат към своето Елдорадо - Германия и Англия, А те своя страна стават все по-строги в тона си - дръжте ги от вашата страна на границата! Атина не издържа и се предаде. Гърция вдигна ръце и отвори границите си към Сърбия и Македония за бежанците - да минават нататък. „Добрия съсед“ България се опитва да задържи бежанските групи на територията на страната, само и само в Брюксел да са доволни - но самите бежанци не спират да се оплакват, че тук условията са по-ужасни дори от тези в собствените им страни и провалят всякакви опити за интеграция. Македония затваря границите си, Унгария и Сърбия вдигат стени и огради, докато Чехия е готова с куршуми да пази територията си от мигрантската вълна. И свободна Европа се превръща в затвор - не само за бежанците, но и за собствените си граждани. [caption id="attachment_455026" align="aligncenter" width="600"]Кризата с бежанците - големия провал на ЕС Кризата с бежанците - големия провал на ЕС[/caption]

Кризата с бежанците - къде сгреши ЕС?

„Договорът от Дъблин е мъртъв“, пише „Дойче Веле“, обявявайки провала на ЕС в кризата с бежанците. [caption id="attachment_455025" align="aligncenter" width="552"]Унгария слага огради, Сърбия гради стени, а Чехия заплашва с куршуми идващите мигранти Унгария слага огради, Сърбия гради стени, а Чехия заплашва с куршуми идващите мигранти[/caption] Европейското общество започва да става все по-нетолерантно към решенията властите по отношение на мигрантите и негодува от случващото се. makedonia rt „Помогнете им да променят живота в собствените си държави, не ги прехвърляйте на нас“, „Запътили сме се към третия свят и скоро ще станем част от него, ако това преселение не спре“, четем мнения в мрежата. Коментарите оставяме на вас.