В ежедневната борба с комарите–5 растения, които действат наистина безотказно

Лятната ви почивка може да бъде съсипана от най-досадното нещо–насекомите. Но има решение на проблема. В борба с комарите, на помощ идват и някои безкрайно полезни растения, чийто аромат отблъсква досадната напаст, затова е добре да се обградите с тези ароматни защитници. Освен това има и друга полза от тях - красят дома, ухаят приятно, а и се гледат много лесно.

Маточина

Това растение има бели цветове и приятен мирис, а също  и положителни ефекти в редица области. Освен, че гарантирано държи комарите далеч от вас, това растение и е много натрапчиво, така че бъдете внимателни докато расте.

Босилек

Едно средство за борба с комарите, което действа просто безотказно срещу тях. Босилекът е чудесна подправка за паста и други италиански специалитети, а и пази от насекоми. Проучване, направено през 2009 г. показа, че маслото, получено от босилек е отровно за комари.

Лавандула

Това красиво цвете ще държи не само комарите далеч, но и молците, и мухите. Полезно е да имате лавандула на терасата, но можете да се задоволите и с някой парфюм въз основа на тази ароматна билка.

Мента

Маслото от мента от години се използва при изработката на спрейове срещу насекоми, а маслото, получено от мента определено ще държи комарите далеч от вас.

Розмарин

Ако сте планирали скара или просто искате да се насладите на огън на открито, запалете и малко розмарин. Докато сте в близост до дима, миризмата от розмарина ще държи на разстояние досадните насекоми, а вие ще можете спокойно да посрещнете вечерта със семейството и приятелите си. [caption id="attachment_454192" align="aligncenter" width="600"]Маточина, мента и лавандула помагат при борба с комарите Маточина, мента и лавандула помагат при борба с комарите[/caption] Всяка от тези билки е отличен помощник за борба срещу комарите. Освен това са отлични подправки и ароматни аксесоари за дома ви. Ако искате да се отървете от досадните насекоми не пропускайте да се възползвайте от това. [gallery ids="454196,454195,454194,454193"]