Русия и Украйна отново на нож заради светец

Гласувайте за статията

Светец скара Русия и Украйна, страните на нож

Русия и Украйна се карат заради светец, живял преди 1000 години. Киевският принц Владимир, за който се вярва, че е донесъл християнството в двете страни и е един от първите владетели на Киевска Рус, а по-късно и светец, предизвика остри спорове между двете страни.

В Русия принц Владимир е познат като велика историческа личност, която е въвела християнството по тези земи. По-късно е канонизиран и за светец, който се почита с голямо уважение в Русия.

В Украйна пък светецът е известен като първия владетел на Киевска Рус, украински лидер и разпространител на християнството в страната. Проблема е, че всяка от държавите твърди, че той е само неин светец, въпреки че се почита и в двете страни.

Всъщност, спорът е свързан не толкова със Свети Владимир, колкото с разделянето на двете църкви след разпада на СССР. Украинската църква за пореден път използва случая, да обяви своята автокефалност, което никак не се хареса на руския патриарх, който е близък до Кремъл. С честванията за годишната на светеца, Русия и Украйна използваха възможността да кръстосат отново шпаги.

В Русия годишнината бе отбелязана с пищни тържества, речи на президента и коментари, че е било крайно време да се анексира Крим, тъй като принц Владимир е кръстен там. В Украйна,  където светецът е почитан под името Володмир, бе почетен доста по-скромно, но имаше ритуали и меси из църквите в цялата страна.

Междувременно стана ясно, че властите в Москва планират да сложат и паметник на светеца с меч в ръцете. Това предизвика негодувание в Русия и Украйна, тъй като първите смятат, че Русия проявява „комплекс за малоценност“ издигайки статуя на украински владетел. В Киев от друга страна негодуват, че се издига паметник на Владимир в град, който дори не е съществувал по негово време.

Светец скара Русия и Украйна, спорят чий е

Светец скара Русия и Украйна, спорят чий е

Спорът между двете страни естествено се отнесе и до настоящите проблеми, които имат. А патриарсите не пропуснаха да се засегнат едни други – руския обяви украинските свещеници за разколници, а украинския му колега заяви, че спира всякакви отношения с руската църква.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар