Стокхолм и Осака най-безопасни за живеене в света

Ако искате да живеете в град, където можете да се разхождате безгрижно посред нощ, или да си оставите портфейла в заведение и да го откриете недокоснат сутринта Стокхолм и Осака са вашите места. Има пет дестинации в света, където животът е безопасен, стандартът висок, а комфортът, който предлагат огромен. Вижте кои са те.

Осака

Заедно с Токио (който е обявен за най-безопасният град в света), Осака е въплъщение на единността, която може да се усети в цяла Япония. "Япония изобщо е невероятно безопасна страна за живеене", казва Даниел Лий, основател на местния Kansai Scene, магазин на английски език, който се премества от Англия преди 17 години. "Толкова е безопасно, че жителите са свикнали да оставят своите покупки без надзор на масите в кафенетата, докато поръчват. Това е немислимо другаде", разказва той. Осака е град на бизнеса, тъй че дори в най-късните часове на нощта тук е пълно с хора. При това е напълно безопасно за движение - дори тийнейджъри могат да се прибират сами с метрото нощем и ще бъдат в пълна безопасност.

Амстердам

С по-малко от 1 милион жители, Амстердам все още е малък в сравнение с други градове на този списък, което му дава предимство по отношение на сигурността. Този град има и спокойна атмосфера, която успокоява хората, които живеят тук. "Чувствам се невероятно безопасно", казва Тони Хинтерстоисер, мениджър в компания в Амстердам, където се премества от Ню Йорк преди 3 години. "Свободният дух на хората ги прави спокойни за ежедневните неща. Никой не се ядосва лесно", разказа той. Това е вярно дори и за полицията, за която Тони казва, че е много културна и възпитана, но също така и ефективна, когато има проблеми. Въпреки че всички амстердамски квартали са безопасни, районите в южната част на града като "Де Пийп" и "Оуд-Зуид" се смятат за по-луксозни. В града има само едно предупреждение: Където и да живеете в Амстердам, не очаквайте къща с равни подове. Градът е построен на вода и къщите имат доста нестандартна архитектура. [caption id="attachment_450843" align="alignright" width="275"]Сидни, Амстердам и Стокхолм сред най-безопасните градове в света Сидни, Амстердам и Стокхолм сред най-безопасните градове в света[/caption]

Сидни

Въпреки че е най-големият град в Австралия, добрите „съседски“ отношения правят Сидни безопасен и приятен за живот. "В нашата общност всички се грижим един за друг. Ако някой изглежда подозрително, казваме на съседите и се разпространява новината, от кого трябва да се пазите", казва Ричард Греъм, роден в Сидни и собственик на компанията за туристически екскурзии. Градът, освен това се грижи за поддържане на туристическите атракциони, пешеходните пътеки и да осигурява безопасност на населението. Така печелят в няколко области - по-малко замърсяване, по-сплотено население, а също така и демографски прираст. „Улиците са винаги пълни с хора, които седят в кафенетата с приятели, разхождат кучетата си или просто разглеждат града", казва той. "Сидни е град, където колкото повече ходите по улиците, толкова повече се чувствате като част от общността".

Сингапур

Този югоизточен азиатски град приема законите много сериозно, а това води до много сигурна среда. Ринитът Рави, идва първоначално от Бангалор, но се установява тук завинаги. Тя вижда колко е различна добре финансираната полиция. "В Сингапур, полицията е добре платена, а това й позволява да се грижи за благосъстоянието на своите хора. Поддържа реда и следи законите да са зачитани. Жителите на Сингапур са известни със своята честност и искреност“, разказва тя. "Можеш да оставиш чантата на масата на всеки ресторант, докато поръчвате на касата, и можеш да бъдеш сигурен, че когато се върнеш в чантата ти ще бъде там", казва още Рави. "Жителите знаят, че има голям шанс да бъдат заловени при кражба, и че ще бъдат сериозно наказани". Стабилната политическа ситуация и политиката на нетърпимост към религиозна и етническа дискриминация, също допринася за хармоничната градска атмосфера.

Стокхолм

Да живеете толкова на север има и своите предимства, като например безкрайните летни дни. Естествената светлина в Стокхолм през лятото, в комбинация с добре осветения център в тъмните дни на годината, допринася за по-голямата безопасност на обществените места.   "С оглед на това, че имам две малки момчета, сигурността ми е все по-важна.Стокхолм е просто идеален за деца", казва Кейт T от Лондон, която живее в Швеция. "Има детски площадки и паркове далеч от пътните задръствания, и много зелени площи в центъра на града". Въпреки че не притежава трескавото темпо на Лондон, Кейт мисли, че - бавния темп ритъм на Стокхолм понякога може да бъде благословия. Макар и малък, градът е и "динамична и сложен", казва тя. "Шведите бързо усвояват нови неща, особено технологията, и много често са водещи в тази мода". [gallery ids="450841,450846,450845,450844,450842"]