Алксис Ципрас пробута шест лъжи на гърците във вчерашната си реч

Алексис Ципрас, министър председателя на Гърция е обвинен  в лъжа от вестник "Български новини". Изданието, което излиза в Гърция и Кипър направи анализ на речта на Ципрас и извади наяве шест неистини, с които той се опита да пробута на гражданите за чиста монета. [caption id="attachment_450434" align="alignright" width="300"]Алксис Ципрас пробута шест лъжи на гърците във вчерашната си реч Алксис Ципрас пробута шест лъжи на гърците във вчерашната си реч[/caption]

  1. Затвориха нашите банки. Банките се обявяват в принудителна ваканция чрез нормативен документ, подписан лично от министър-председателя тогава, когато ЕЦБ не надвишава неотложната помощ, осигуряваща ликвидност.
  2. Кредиторите не ни отпуснаха достатъчно време. Около пет месеца Ципрас и неговите министри умуваха и загубиха много време и пари. През този период ЕЦБ захрани гръцките банки с около 90 милиарда евро. Времето през, което правителството не взе някакво решение върна страната към безработица и рецесия.
  3. Депозитите са гарантирани. Това твърдение на Ципрас също е невярно. Няма как да се гарантират депозити, когато няма пари за това. Без да има спасителна сделка вложителите ще загубят своите депозити. Няма гаранция, че ако се стигне бързо до сделка положението може да се върне в предишното си състояние. Има вероятност да се окастрят депозитите на вложителите.
  4. Заплатите и пенсиите са гарантирани. Как да стане това, когато централния трезор на Гърция е празен, а търговските банки са в принудителна ваканция. Нищо не постъпва в бюджета, спасителните фондовете са блокирани и нищо не зависи от желанието на Ципрас да ги гарантира.
  5. Преговорите, които се водят са за по-добра сделка с кредиторите. Истинска заблуда, преговорите, които води гръцкото правителство влошиха положението в страната до там, че сега се налага да се предложат спасителни мерки от самото правителство осем пъти по-големи от тези, които са предложени от Хардувелис при предишното управление.
  6. Референдумът е демократична мярка. Този референдум ще наруши демокрацията, тъй като се базира на обикновено предложение, което вече го няма, в период от пет работни дни и опити за манипулиране на множеството впоследствие.