Алексис Ципрас категоричен, отхвърли още едно предложение на Юнкер

Алексис Ципрас категорично отказа и последното предложение на Юнкер за спасението на Гърция, твърдят гръцки издания.

"Имерисия" пише, че премиерът е отхвърлил предложението за преразглеждане на дълга за сметка на неговото погасяване със снижени лихви, което да бъде реализирано към ноември месец тази година.

В замяна на това Юнкер е обещал исканото намаляване на ДДС в турстическия сектор (от 23% на 13%), както и запазване на социалните придобивки на най-уязвимите обществени групи, както и на гражданите над 65-годишна възраст. Напомняме ви, че кредиторите поискаха тези придобивки да бъдат премахнати.

Алексис Цицрас категорично е отхвърлил тези предложения. Ако той беше приел, днес Еврогрупата щеше да заседава спешно по повод изтичащия срок на споразумението на страната с кредиторите и нейното спасение.

Юнкер е убеден, че по време на това заседание Еврогрупата е имало вероятност да одобри предложенията му в случай, че преди това той получи съгласието на Алексис Ципрас, но това няма да се случи, тъй като гръцкият премиер е категоричен.

[caption id="attachment_450123" align="alignright" width="300"]Алексис Ципрас Алексис Ципрас отсвири Юнкер[/caption]

Източникът на  "Имерисия" твърди, че това е било последният шанс за страната, но премиерът го е отхвърлил. Изданието отбелязва още, че парламентарната група на Алексис Ципрас ще гласува "Против" на референдума, който ще се състои тази неделя.

До това време правителството продължава да работи, като преди всичко ще се вслушва в мнението на народа.

Както вече стана ясно, Алексис Ципрас призова гръцкият народ да даде своя негативен вот и да отстоява позицията си.

Той заяви, че колкото повече хора гласуват "Против", толкова по-силна ще бъде позицията на Гърция при евентуални преговори след това.

Той заяви, че ще уважи мнението на народа си и ще остане на поста си, независимо от това каква ще бъде съдбата на страната му, пише ПИК.