Ципрас анонсира шоков референдум! (Гърците окупираха банкоматите)

Гласувайте за статията

Ципрас предложи снощи да се проведе светкавичен референдум в Гърция

Гръцката „Алфа Банк” преустанови всички онлайн транзакции още в петък вечер

Гръцката „Алфа Банк” преустанови всички онлайн транзакции още в петък вечер

Ципрас, министър председателя на Гърция прави последен опит да принуди кредиторите на Атина да

В ранните часове днес гръцките граждани атакуват на огромни опашки банкоматите

В ранните часове днес гръцките граждани атакуват на огромни опашки банкоматите

отстъпят. Алексис Ципрас обяви, че шоковият вот трябва да се проведе на 5 юли, след като цяла нощ правителството умува на свое извънредно заседание в петък вечер. Въпросът, на който гласоподавателите трябва спешно да отговорят е дали са съгласни с условията и мерките, които предлагат МВФ и Европейската централна банка (ЕЦБ). Алексис Ципрас се надява с този инфарктен вот да накара кредиторите да дадат крачка назад и да осигурят доста разклатеното положение на Гърция в Еврозоната.

Опита на Алексис Ципрас да замаже положението с референдум може да се окаже много рискова стратегия, коментира автора на статия в британският вестник The Telegraph. Преди време министър-председателятАндерас Папандреу бе отстранен от кредиторите, защото подобно на Ципрас предложи референдум за спасителните мерки през 2011 г.

В ранните часове днес гръцките граждани атакуват на огромни опашки банкоматите, за да теглят пари от сметките си. Гръцката „Алфа Банк” преустанови всички онлайн транзакции още в петък вечер, съобщава британският вестник The Telegraph, като се позовава на сайта на финансовата

институция.

Потребител на социалната мрежа Туитър съобщава за големи дълги опашки пред всеки банкомат в гръцката столица Атина.

Депозитите на населението са паднали до най-ниско равнище през последните 11 години, вследствие, на което гръцката финансова система намира в колапс и е на ръба на фалита. Единственото нещо, което поддържа банките в Гърция са помощите, които Европейската банка отпусна през февруари в размер на 88 милиарда евро.

Лоша прогноза дава за Гърция Марк Вол, главен икономист на Deutsche Bank. Той смята, че ако няма споразумение във вторник ЕЦБ ще спре финансирането и това ще принуди правителството да подложи банките на държавен контрол. Банковата система ще се разгради, като подкопае системата за получаване на финансови помощи. Гръцкото правителство ще се принуди да прекрати дейността на  банките и да ги отвори под държавен контрол.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар